Smanjuje se procenat udjela porodične i invalidske penzije

Od 280.816 korisnika prava Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske porodičnu penziju prima njih 71.685 ili 25,53 odsto, što je poželjan i pozitivan trend, saopšteno je iz Fonda.

“Činjenica je da se posljednjih godina kontinuirano smanjuje procenat udjela porodične i invalidske penzije, dok se procenat udjela starosne penzije svakog mjeseca povećava, što predstavlja poželjan i pozitivan trend”, navodi se u saopštenju.

Porodičnu penziju iza preminule supruge ostvario je 1.182 udovac ili 1,65 odsto, iza preminulog supruga 60.932 udovica ili 85 odsto od ukupnog broja korisnika porodične penzije.

U kategoriji korisnika porodične penzije na lica nesposobna za privređivanje i samostalan život i rad evidentirano je 5.099 ili 7,1 odsto korisnika prava.

Porodična penzija isplaćuje se za 6.427 djece starosti do 15 godina života ili 8,96 odsto.

Pored toga, za djecu na redovnom školovanju, srednjoškolce i studente najkasnije do navršenih 26 godina života isplata se vrši u 3.841 slučaju, odnosno 5,35 odsto od ukupnog broja korisnika porodične penzije.

Iz Fonda podsjećaju da pravo na porodičnu penziju imaju članovi porodice umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uslove za invalidsku penziju i članovi porodice umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije.

Članovi porodice umrlog osiguranika, odnosno korisnika penzije, smatraju se bračni supružnici, udovica ili udovac, razvedeni bračni supružnik ili vanbračni supružnik ako mu je pravosnažnom presudom suda dosuđeno pravo na izdržavanje, dijete rođeno u braku ili van braka, usvojeno ili pastorak.

Ovo pravo ima i dijete bez oba roditelja ili dijete kome su oba roditelja potpuno ili trajno nesposobni za privređivanje, koje je osiguranik ili korisnik penzije izdržavao do svoje smrti, kao i roditelj – otac i majka, očuh i maćeha, usvojilac, koje je osiguranik ili korisnik penzije izdržavao do svoje smrti.

U zavisnosti od broja članova porodice koji ostvaruju pravo, porodična penzija iznosi za jednog člana 70 odsto od penzije od koje se određuje, za dva člana 80, za tri člana 90 i za četiri i više članova 100 odsto od penzije od koje se određuje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *