Služen pomen poginulim vojnicima na Brčanskoj Malti

Porodice stradalih, preživjeli učesnici “Tuzlanske kolone” i delegacije iz Republike Srpske odali su počast na mjestu pogibije stradalim vojnicima JNA na Brčanskoj Malti u Tuzli, u prisustvu kantonalne policije.

Na mjestu pogibije ostavljene su bijele ruže za poginule vojnike i zapaljene su svijeće, a potom je služen pomen.

I poslije 30 godine, porodice i preživjeli dolazak na mjesto stradanja stigli su u suzama, saglasni da se zločin, koji je prenosila televizija, nikada ne smije zaboraviti.

Među prisutinima su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Nakon Tuzle, na bijeljinskom gradskom groblju Pučile kod spomen-kosturnice u 12.30 časova biće služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, a za 12.45 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine mučki napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebala da napusti tuzlansku kasarnu.

U napadu iz zasjede ubijena su 54 pripadnika JNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Napadnuta je 92. motorizovana brigada JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”.

“Tuzlansku kolonu”, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.