Službenici će morati ranije na posao

Službenici koji rade u zajedničkim institucijama BiH ubuduće bi mogli ranije da dolaze na posao, odnosno od osam časova, a ova inicijativa, koja je postojala i ranije, tvrde upućeni, trebalo bi da se odrazi i na produktivnost zaposlenih.

Naime, na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH, koja je zakazana za srijedu, je i informacija o potrebi korekcije radnog vremena u institucijama BiH, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova.

– Korekcije se odnose na to da bi službenici zaposleni u institucijama BiH trebalo da dolaze i budu na poslu od osam do 16 časova. Trenutno radno vrijeme je od devet do 17 časova – rekla je “Glasu Srpske” zamjenica ministarke civilnih poslova BiH Marijana Mojić.

Za tim promjenama radnog vremena posegnuto je, naglašava Mojićeva, iz razloga što većina službenika smatra da je mnogo efikasnije i bolje da se radi od osam do 16 časova.

– Čak je sprovedena i anketa među zaposlenima i oni su se svi složili u vezi sa korekcijom radnog vremena – zaključila je Mojićeva.

Pojašnjava da je Savjet ministara još u junu ove godine zadužio Ministarstvo civilnih poslova da u saradnji sa Ministarstvom pravde uradi analizu i dostavi informaciju o radnom vremenu i eventualnoj potrebi izmjene.

– Analiza je pokazala da većini institucija odgovara izmjena radnog vremena, sa sadašnjeg od devet do 17 na radno vrijeme od osam do 16 časova.

Mišljenje je zatraženo i od Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama, Sindikata zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH. Od 84 anketirane institucije, mišljenje su dostavile 62, na osnovu kojih je napravljena analiza koja je upućena na razmatranje – kazala je Mojićeva.

Inicijativa za korekciju radnog vremena u institucijama na nivou BiH postojala je i ranije, ali ona nije prošla Savjet ministara i to zbog prigovora ministarstava saobraćaja Vlade FBiH i sarajevskog kantona. Naime, radno vrijeme zaposlenih u tim institucijama je od osam do 16 časova, zbog čega se smatralo da bi se, kada bi se omogućilo isto i službenicima zaposlenim u zajedničkim institucijama BiH, stvorile ogromne saobraćajne gužve koje Sarajevo ne bi moglo podnijeti.

– Niko ne bi mogao nikuda. I zbog toga tada nije prošla ta inicijativa. Čisto sumnjamo da će i sada proći, ali vidjećemo. Svima bi odgovaralo više da završavamo posao ranije, posebno u ljetnom periodu. Radno vrijeme od devet do pet je najgore moguće – navode zaposleni u institucijama na nivou BiH.

U izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za prvo polugodište ove godine navedeno je da je na nivou BiH na kraju juna ove godine na platnim listama bi­o je 21.071 zaposleni.

Sindikat

Sa korekcijom radnog vremena u zajedničkim institucijama saglasan je i Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH.

– Nadamo se da će biti prihvaćena korekcija radnog vremena. Treba da se uskladimo prema institucijama entiteta u kojima je takođe radno vrijeme od osam do 16 časova. Takođe, tim korekcijama službenici bi imali više vremena za sebe, odnosno ranije bi dolazili kući. Kada dođu nakon 17 časova, nemaju vremena ni za šta – kazao je “Glasu” predsjednik Sindikata Radenko Mirković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *