Skupština Grada – suficit budžeta gotovo 4,2 miliona KM /VIDEO/

Skupština Grada Bijeljina usvojila je danas polugodišnji izvještaj o izvršenju budžeta, koji je u suficitu u iznosu od 4.186.000 konvertibilnih maraka, a načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Mladen Savić istakao je da Grad redovno servisira sve obaveze koje se odnose na kreditna zaduženja i dobavljače.

Savić je pojasnio da su u prvih šest mjeseci ostvareni prihodi u iznosu od 21.203.000 KM, a da su rashodi za isti period iznosili 17.029.022 KM.

– Osnovni plan budžeta za 2020. godinu iznosio je 51.258.000 KM, s tim što smo taj iznos uvećali tokom godine kreditnim zaduženjem od sedam miliona KM. Pandemija virusa korona uticala je prije svega na smanjenje prihoda od PDV-a, međutim, tokom jula smo primijetili da je po ovm osnovu ostvaren prihod od 2,9 miliona, za razliku od planiranih 2,3 miliona KM, te ako se do kraja godine nastavi takva tendencija, situacija bi mogla da bude pozitivna – naglasio je Savić.

Odbornici su podržali informaciju o upisu učenika u prvi razred osnovne škole, kao i odluku o subvencionisanju troškova prevoza đaka po 30 KM mjesečno, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 120.000 KM.

U informaciji o preduzetim mjerama i utrošenim sredstvima Grada za vrijeme epidemije virusa korona iskazan je trošak od 1,6 miliona KM za pomoć zdravstvenim ustanovama, višemjesečno održavanje karantina i nabavku zaštitne epidemiološke opreme.

Među 24 tačke dnevnog reda bio je i izvještaj o poslovanju preduzeća “Gradsko groblje”, koji nije usvojen, dok je usvojen izvještaj o preduzeću “Komunalac”.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević najavio je nakon sjednice izradu plana pronatalitetnih mjera, koji će biti razmatran na sljedećoj sjednici gradskog parlamenta.

Na današnjoj sjednici dosadašnje odbornike SNSD-a Danijelu Đukin, koja je imenovana za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja, i Željka Grebića, koji je postao načelnik gradskog Odjeljenja za privredu, zamijenili su Dragiša Maksimović i Radovan Mandušić iz te stranke. Zakletvu je položio i Dejan Blagojević, novi sekretar Skupštine Grada.

Usvojene su i dopune Zaključka o dodjeli gradskih priznanja, te je odlučeno da zlatna medalja „Knez Ivo od Semberije” posthumno bude dodijeljena bivšem generalnom sekretaru Crvenog krsta Republike Srpske Đoki Mihajloviću, kao i učesnicima akcije „Respiratori za Srpsku” i dugogodišnjem društvenom i humanitarnom aktivisti Perici Gligiću.

Sjednica Skupštine Grada Bijeljina održana je u Centru za kulturu “Semberija” uz poštovanje epidemioloških mjera protiv virusa korona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *