Skočile cijene đubriva, jesenja sjetva bez potpune agrotehnike /VIDEO/

Kiša je stala pa su se na njive u Semberiji vrtatili traktori i kombajni. Dok jedni beru kukuruz, drugi oru jesenju brazdu. Biće teško zaorati sjeme strnih žita, kažu ratari, opeterećeni visokim cijenama goriva i repromaterijala, zabrinuti su za kvalitet obavljenih poslova i ishod kompletne sjetve.

Regresirano gorivo koje je značajna stavka u proizvodnji na mnogim gazdinstvima do sada potrošeno, pa se za pogon radnih mašina sredstva sada moraju naći.

I u momentu kada ulaze u jesenju sjetvu stižu vijesti sa tržišta sjetvenih repromaterijala, ali nisu za ratarsku proizvodnju pozitivne, cijene đubriva su kažu proizvođači “naglo podivljale”.

Neki su artikli kažu poljoprivrednici skuplji i do tri puta u odnosu na lane,matematika je kada je njihov rad u pitanju već kristalno jasna.

Ne pamte semberski ratari da su do sada u osnovnim jesenjim radovima izostavili agrotehniku, ovoga puta pozamašne sume novca nisu u mogućnosti da izdvoje za nabavku đubriva. Ovakvo se stanje na tržištu nije očekivalo, pa je mali broj ratara koji su mineralna đubriva obezbijedili ranije.

Posmatrajući turbulenciju cijena na tržištu trenutno su u nezavidnoj situaciji kako proizvođači tako i potrošači.

Zabrinuti poljoprivrednici, svejsni da će bez adekvatne primjene mineralnih đubriva u proizvodnji biti suočeni sa problemima u zaštiti usjeva od bolesti i štetočina, pribojavaju se da će cijene sredstava zaštite ići ka gore, pa su kako saznajemo već počeli da skladište zalihe.

Samo je oktobarska kiša poljoprivredi prijala, olakšala je obradu i pripremu oranica za sjetvu koja će u Semberiji intenzivno početi već od iduće sedmice.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *