Situacija neodrživa upozoravaju stočari: “Problemi u sektoru tova junadi nisu riješeni” /VIDEO/

Za desetak dana biće završena kampanja izvoza iskoštenog junećeg mesa iz BiH za Tursku. I na području Semberije gdje je ova proizvodnja veoma zastupljena natovareno je i otkupljeno sa farmi gotovo sve što je do sada pristiglo za prodaju.

Ipak, razloga za zadovoljstvo nemaju uzgajivači junadi. Ove su godine bili u ogromnim problemima zbog lošeg plasmana i otkupnih cijena stoke te ukupnog stanja na tržištu žitarica, pa o ubacivanju teladi u nove turnuse većina njih i ne razmišlja.

300 KM po biku dobro bi došlo proizvođačima, kako bi se održao tov junadi na domaćim farmama napominje Stevanović.

Proizvodnju teško održati u nezavidnim uslovima, svaki uzgajivač tovne junadi u ovom je momentu na gubitku od 300 pa do 500 KM po biku, kaže Stevanović.

Da nije bilo izvoza u Tursku, situacija na terenu bila bi daleko gora, kažu proizvođači i napominju da su u okruženju otkupne cijene junadi veće u odnosu na aktuelne u BiH.

Poljoprivrednike zabrinjava to što cijene mesa u prodavnicama polako rastu, dok cijena žive stoke ostaje gotovo ista.

Upravo je uz nekontrolisan uvoz koji guši domaću proizvodnju, nezavidno stanje na terenu i stočarskim farmama za posljedicu imalo i to da ponovo procvjeta i crno tržište.

Ovo je momenat u kojem su i sitni i krupni domaći proizvođači na putu da razmišljaju o smanjenju proizvodnje u sektoru tova junadi. Do kraja jula mjeseca staje su napustili bikovi koji su prerasli težinu, pa su se nadali proizvođači da će im kraj oktobra donijeti sigurniju i održivu priču u ovom poslu.

Mogućnost izvoza mesa za Tursku veoma je važna jer održava cijenu, ipak ako se proizvodnja ne zanovi kroz ubacivanje teladi u tov ove jeseni, pitanje je hoće li već iduće godine biti izvoza, zabrinuti su proizvođači.

Proizvođači tovne junadi u Srpskoj računaju na podršku resornog ministarstva koje je već nekoliko puta od prošle godine kada je bilo teško intervenisalo svojim mjerama i u ovom sektoru proizvodnje.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.