Situacija zabrinjavajuća: Sve više djece učestvuje u nekim vidovima kockanja /VIDEO/

Ombudsman za djecu Republike Srpske organizovao je danas u Bijeljini prezentaciju Posebnog izvještaja o učešću djece i mladih u igrama na sreću. Situacija je zabrinjavajuća, jer sve više djece učestvuje u nekim vidovima kockanja.

Od 500 ispitane djece, 16 procenata učestvuje u nekim oblicima igara na sreću, pokazuje izvještaj Ombudsmana za djecu RS. Glavni razlog ovog istraživanja bio je nedostatak sistemskih i statističkih podataka od nadležnih resora i subjekata zaštite, ističu iz Institucije Ombudsmana za djecu RS te apluju da se ovim pitanjem svi trebamo mnogo više baviti.

Ipak, mnogo je važniji uzrok – zašto djeca učestvuju u kockanju, nego statistika, ističu stručnjaci.

Ombudsman za djecu Republike Srpske uputio je i preporuku nadležnim institucijama da preuzmu aktivnosti i analiziraju postojeći zakon o igrama na sreću.  Iako zakon jasno kaže- kladionice moraju biti udaljene 100 metara od škola, u praksi to nije slučaj.

Iz gradske uprave Bijeljina upozoravaju da ovaj izvještaj  treba biti alarm za sve institucije  i svaku porodicu kako bi shvatili ozbiljnost situacije, te su najavili preventivne aktivnosti.

Stručnjaci upozoravaju da kockanje kod mladih postaje alarmantna pojava i svakako je tema o kojoj se javnost itekako treba dobro informisati i preduzeti sve kako problem ne bi eskalirao.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *