NSRS usvojila Zakon o zaštiti jezika i ćiriličkog pisma /VIDEO/

Narodna skupština Republike Srpske danas na posebnoj sjednici o Prijedlogu zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

Neophodno je zaštititi i očuvati jezik srpskog naroda i ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa jer su jezik i pismo identitet jednog naroda i ukoliko oni nestanu, nestaje i narod zajedno sa njima, rekla je resorna ministarka.

Inicijativa o usvajanju ovog Zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ponosan sam što Srpska i Srbija danas, u isti dan, usvajaju ovaj zakon, ovo je istorijski dan rekao je u Parlamentu Srpske Milorad Dodik.

Veoma je  značajno da pravno bude definsana upotreba srpskog jezika i pisma, kako bi bili zaštićeni i očuvani, poručili su poslanici tokom izlaganja u Parlamentu.

I na svečani dan opozicija u Parlamentu Srpske kritikovala je vlast.

Odgovarajući na kritike pojedinih opozicionih poslanika, Dodik je rekao da o lopovluku i kriminalu treba da odlučuju oni koji su za to zaduženi.

Blizu smo toga da ove godine uđemo u suficit u budžetu Srpske, rekao je Dodik.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, u susret posebnoj sjednici parlamenta, otvorena je i izložba najljepših ćiriličkih rukopisa.

Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma,našao se danas i pred poslanicima Skupštine Srbije.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *