PI “Tanasić”: Ispunjen ovogodišnji plan prerade od oko 6.000 tona sirovine /VIDEO/

Proizvodnju povrća na otvorenim poljima teško je bilo održati ove godine. Bitku sa sušom vodili su proizvođači sistemima za navodnjavanje. Ishod svega umanjeni prinosi ali dobar kvalitet ubranog roda.

Visok kvalitet povrća satigao je sa semberskih njiva na preradu u Dvorove. Ovogodišnji plan od oko 6.000 tona otkupljene i prerađene sirovine biće ispunjen kažu u Prehrambenoj industriji Tanasić. Za petnaestak dana poslove u pogonima privešće kraju.

U kapitalne investicije i modernizaciju mašina i opreme ulagana su i vlastita sredstva, a bilo je i podrške resornog ministarstva, kažu u ovoj domaćoj fabrici.

Uprkos teškoj godini prerađivači u Semberiji kvalitetom preuzetog voća i povrća od domaćih proizvođača zadovoljni. Samo deficitarnu crvenu rogu papriku trebalo je obezbijediti u atarima susjedne Srbije. Među gotovim proizvodima koji su već spremni za tržište dominiraju krastavac i ajvar.

Krajem jula prerađena je u ovoj fabrici domaća cvekla koju svake godine Tanasići otkupljuju sa imanja Jovičevića u Trnjacima. Uz odličan kvalitet ove korjenašice ispunjen je plan otkupa i prerade. Cijene ugovorene na startu sezone za većinu povrtarskih kultura neophodnih preradi. Ipak, nešto su skuplje u odnosu na početne cijene prerađivači morali platiti ove godine papriku i patlidžan.

Koliko je siguran plasman važan u poljoprivrednoj proizvodnji pokazuje i činjenica da se iz godine u godinu sklapa i veći broj ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima.

I dok cijene energenata i hrane pa tako i proizvodni troškovi rastu u svijetu i kod nas, sigurno je da cijene domaćih proizvoda koji su izašli iz pogona PI Tanasić neće za sada rasti.

Osim domaćeg tržišta širom BiH, Tanasići svoje proizvode i izvoze, ipak prioritet im kažu ostaje domaći teren.

Pripremanjem šarene salate, te marmelade od šipka biće veoma brzo zaokružen ciklus prerade koji je bio pred radnicima Prehrambene industrije Tanasić u ovoj 2021. godini.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *