Širom Republike Srpske organizovane litije i plivanja za Časni krst /VIDEO/

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života.Plivanju za Časni krst prethodile su  svete liturgije u pravoslavnim hramovima, gdje je osveštana bogojavljenska voda.

U Banjaluci je u Hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju služio je  Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, odakle je u podne bogojavljenska litija krenula ulicama grada ka gradskom mostu, gdje je obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas i plivanje za krst. Banjalučanin Tomislav Batar  prvi je doplivao do časnog krsta. Sa banjalučanima je po treći put plivao i Draško Stanivuković, gradonačelnik BL.

U Višegradu pored ćuprije na Drini plivalo se za Časni krst. Nastupilo je 13 plivača, a bolji od ostalih bio je pripadnik MUP-a Republike Srpske Aleksandar Spasojević iz Rudog. Osamnaestogodišnji Veljko Jovanović pobjednik je tradicionalnog plivanja za Časni krst, koje je povodom Bogojavljenja organizovano na Trebišnjici.

U Prijedoru je do Časnog krsta u Sani prvi doplivao Aleksa Krneta (15).Bogojavljensko plivanje za Časni krst, po deveti put, održano je i na Savi u distriktu Brčko.Ovogodišnji, osvajač Časnog krsta je Željko Lazić, kome je to pošlo za rukom, drugi put za redom. U prisustvu sveštenstva i brojnih građana, za Časni krst u Foči je plivalo 36 učesnika, a prvi je do Časnog krsta stigao dvadesetogodišnji David Drakul.

Stefan Đokić /21/ iz Bijeljine prvi je doplivao do Časnog krsta na jezeru Snježnica i za pobjedu je dobio zlatnik. Đokić je bio prvi od 62 plivača, među kojima je bila i jedna žena.Đordje Močević pobjednik je tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za Časni krst na rijeci Željeznici u Istočnoj Ilidži.

Pobjednik bogojavljenoskog plivanja na Zemunskom keju u Beogradu je dvadesetdvogodišnji Đorđe Lukić iz Beograda, pripadnik Policijske brigade, a plivanje na teritoriji grada održano je i u Beogradu na vodi, Lazarevcu, Grockoj i Surčinu.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje organizovano je širom Srbije.

Tradicionalno plivanje za Časni krst i ove godine  održano je  na jezeru Gazivode, na Kosovu. Zabilježen je i jedan  nesvakidašnji događaj. Učesnica plivanja Milica Đurić iz Kosovske Mitrovice je zaprošena.

Tradicija plivanja za Časni krst, održava se i u Crnoj Gori i Rusiji.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.