Sindikalna korpa u Srpskoj poskupjela za 27 maraka /VIDEO/

Sindikalna potrošačka korpa za februar iznosi 2.079 KM i prosječna plata je pokriva sa 52,48 odsto, saopšteno je danas iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Podsjetimo, prema ranijim podacima Saveza, ta korpa je za januar iznosila 2.051,73 KM, što znači da je u međuvremenu poskupjela za nešto više od 27 maraka.

“Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u februaru trošile za nabavku prehrane 846 KM, za stanovanje i komunalne usluge 593 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 111 KM. Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 148 KM, higijena i njega zdravlja 93 KM, prevoz 200 KM, obrazovanje i kultura 83 KM”, naveli su iz Saveza sindikata.

Iz Saveza su saopštili da je u Srpskoj najveća prosječna plata u februaru isplaćena u oblasti vađenja ruda i kamena i iznosi 1.560 KM, a najniža u građevinarstvu – 789 KM.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u februaru 2022. godine iznosila je 1.091 KM i veća je za 49 KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u januaru.U resornom ministarstvu izražavaju očekivanje da će plate u Srpskoj nastaviti trend rasta.

Vlada daje doprinos povećanju plata, ali očekujemo i od poslodavaca da i oni povećaju plate kaže Vidovićeva.

Prema podacima Saveza sindikata, niske prosječne plate u februaru primili su radnici u oblasti saobraćaja i skladištenja 826 KM, u trgovini 848 KM, poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu 855 KM, te prerađivačkoj industriji 885 KM.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *