Sindikalci i dalje insistiraju na povećanju minimalne plate u Srpskoj /VIDEO/

Da li ima prostora za dodatni rast minimalne plate u Srpskoj. Do sada sindikat i poslodavci nisu uspjeli približiti stavove, da li će biti drugačije, biće poznato već iduće sedmice. Potrebno je učiniti sve kako bismo zadržali radnike, jer je kvalifikovane radne snage na tržištu rada sve manje, kažu sindikalci.

Statistika je jasna kažu sindikalci i dodaju da su radnici u veoma teškom položaju jer njihova mjesečna primanja teško pokrivaju  sve veće troškove. Sindikalna potrošačka korpa pokazuje da je najviše novca potrebno izdvojiti upravo za hranu.

Trend pada cijena goriva na benzinskim pumpama u RS se nastavlja, a nova pojeftinjenja se očekuju i narednih  dana. Ipak, teško je očekivati da će zbog pojeftinjenja goriva, doći i do pada cijena druge robe i usluga.

Govoreći o stanju na području bijeljinske regije Nedić ističe da su mnogi poslodavci korigovali plate svojim radnicima u skladu sa odlukama Vlade.Pozdravlja i to što je Vlada izdvojila sredstva kao vid jednokratne pomoći mladima, penzionerima i borcima.

Sve je češća i tema povećanja minimalne plate u Srpskoj. Oko ovog pitanja stavove ni u prethodnom periodu nisu približili sindikat i poslodavci.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, na temu povećanja minimalne plate u Republici Srpskoj, po najavama, trebala bi se održati sljedeće sedmice. U bijeljinskom regionalnom sindikalnom centru ističu da je Savez sindikata i u prethodnom periodu bio spreman za kompromis po ovom pitanju uz uvažavanje stavova koje iznose poslodavci.

Potrebno je učiniti sve kako bismo zadržali radnike jer je kvalifikovane radne snage na tržištu rada sve manje stav je sindikata koji uporno insistira na poštovanju Zakona o radu.

Nedić podsjeća da je Sindikat u vrijeme ekstremno visokih dnevnih temperatura apelovao na poslodavce da preraspodijele rad, što se naročito odnosi na sektor građevinarstva i rad na otvorenom. Apeli na ovom području su dodaje urodili plodom jer pritužbi u tom smislu do sada nije bilo.

Nedić ističe da su odlukom o neradnoj nedjelji u Bijeljini zaštićeni radnici u sektorima trgovine. Istu inicijativu razmatraju dodaje nadležni u Ugljeviku i Loparama.

U regionalni sindikalni centar Bijeljina u proteklom periodu obično su stizale pritužbe radnika koji su se žalili na prekovremeni rad najčešće u sektorima građevinarstva i trgovine.

U Regionalnom sindikalnom centru kažu da redovno organizuju i edukacije za predstavnike sindikata i sindikalne odbore, kako bi bili bolje upoznati sa svim onim što je bitno za zaštitu prava radnika.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *