Si uputio pismo Dodiku, neophodni jedinstvo i saradnja u bori sa pandemijom

Predsjednik Kine Si Đinping uputio je pismo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u kojem je, u ime rukovodstva Kine i svoje ime izrazio saosjećanje sa vlastima i građanima u BiH i poželio brzu pobjedu nad pandemijom kovid-19.

“Pandemija kovid-19 širi se po cijelom svijetu i Kina prati epidemiološku situaciju u BiH. Suočavajući se sa do sada neviđenim bezbjednosnim izazovima javnog zdravstva, međunarodnoj zajednici trebaju jedinstvo i saradnja više nego ikada. Kineska strana, pridržavajući se koncepta zajedničke budućnosti čovječanstva, aktivno podržava napore svih država u borbi protiv pandemije, te ide rame uz rame sa međunarodnom zajednicom u prevladavanju poteškoća”, istakao je predsjednik Kine.

U pismu upućenom srpskom članu Predsjedništva BiH, kineski predsjednik je naveo da je Kina pružila pomoć BiH u okviru svog kapaciteta i spremna je da nastavi saradnju u borbi protiv pandemije.

“Pridajem veliki značaj prijedlozima o saradnji u oblasti biotehničke farmacije koje ste predložili. Resorna institucija kineske strane će aktivno razgovarati o tome sa relevantnim naučnim institucijama u BiH. Kineska strana je spremna da, zajedno sa BiH, unapređuje saradnju u tehnološkoj inovaciji, sprovodi Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, širi saradnju u javnom zdravstvu, doprinosi izgradnji ‘zdravstvenog Puta svile’, kako bi se zaštitilo zdravlje i blagostanje naroda dvije zemlje”, istakao je Si.

Predsjednik Kine je naglasio da je od velike važnosti razvoj prijateljskih odnosa, te izrazio spremnost da zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH ulože napore u neprekidno produbljivanje prijateljske bilateralne saradnje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *