Sezona u Premijer ligi BiH “na čekanju” /VIDEO/

Dok se u određenom dijelu Evrope fudbal nakon pauze izazvane pandemijom virusa kovid-19 polako budi, elitno takmičenje u Bosni i Hercegovini trenutno je u pat poziciji. Sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine prekinuta je prije dva mjeseca, te još uvijek nema naznaka da će biti nastavljena. Trener FK Radnik, Slavko Petrović, pozvao je sve igrače ovog kluba koji su van Bijeljine, na razgovore jer većini njih ističe ugovor narednog mjeseca.

Kako stvari stoje prvenstvo se nastavići neće, kaže Petrović. Čak kod 14 igrača FK Radnik ugovori ističu za mjesec dana, pa će trenutnu situaciju šef stručnog štaba ovog kluba iskoristiti za rješavanje ugovora dok se čeka odluka.

Poznato je da Fudbalski savez BiH do 25. maja mora poslati UEFA-i plan oko nastavka sezone ili prekida iste. Do sada je održan veliki broj video konferencija, ali konkretnih odluka još uvijek nije bilo.

Većina klubova se izjasnila da je za nastavak sezone, što i nije isključeno s obzirom na epidemiološku situaciju kao i na činjenicu da će se prvenstva nastaviti u zemljama regiona ali jasno je da će organizacija utakmica biti znatno drugačija i rigoroznija ukoliko se sezona i nastavi.

Ako se ne steknu uslovi za nastavak prvenstva, biće zaleđena tabela i u UEFA će biti prijavljeno postojeće stanje. Što se tiče BH Telecom premijer lige, četiri prvoplasirane ekipe će biti prijavljene za evropska klupska takmičenja u narednoj sezoni.

Ekipe koje po plasmanu sele u niži rang, po trenutnim propozicijama treba da ispadnu, međutim sada je nezahvalno prognozirati šta se u međuvremenu može desiti u vezi s njihovim opstankom.

To praktično znači da će u Evropu ići Sarajevo,zatim Željezničar, Zrinjski te četvrtoplasirani Borac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *