Sezona sadnje rasada u povrtarskim krajevima Semberije /VIDEO/

U najvećom povrtarskim krajevima u punom je jeku sadnja rasada povrća u plastenicima.

Radna atmosfera je i na gazdinstvu Nikolića u Crnjelovu, gdje nekoliko članova porodice, za veoma kratko vrijeme uspjevaju obaviti zavidan posao u jednom danu.

Povrtarski radovi su zahtjevni, pa se znalo priča Nenad od ranih jutarnjih pa do 20 časova na veče ostajati na njivama, korona virus i obavezne mjere, promijenile su ovu uobičajenu praksu koju je zahtijevala dinamika radova na sadnji rasada.

Jutarnji mrazevi su tako naštetili biljkama, pa samim tim i odložili proljećnu sadnju rasada. Osjetljivom krastavcu mraz je nanio najveću štetu.

Rasadnička proizvodnja je zahtjevna, ali proizvođači se trude da obave kvalitetan posao, što će im kasnije biljka vratiti dobrim rodom i prinosom.

Prvi rod rasađana paprika daće već u junu. Oni čije je povrće na berbu pristiglo zbog nemogućnosi plasmana pretrpili su kaže on određenu štetu.

Nikolić svo proizvedeno povrće na svom imanju plasira na otvorenom tržištu, odnosno na bijeljinskim pijacama. Isplati se kaže on, sve se može prodati ako pažljivo osluškuješ potrebe tržišta, pa se rijetko kaže dešavalo da nešto od robe vrati kući.

Mnogi su s druge strane mišljenja da bez organizovane proizvodnje pa tako i otkupa nema održivosti posla. Ipak, vođeni iskustvom, dosta je semberskih poljoprivrednika koji upravo na otvorenom tržištu kako kažu mogu ostvariti bolju cijenu svoje robe u odnosu na onu koju im zanju ponuditi otkupljivači.

Sjeća se Nikolić da su prije desetak godina papriku bijelu baburu, otkupljivači po kilogramu plaćali 70 feninga. Posljednjih godina cijena je kaže gotovo upola manja.

U ovom najvećem povrtarskom kraju gotovo na svakom koraku u ovo doba godine može se vidjeti rad na njivama. Da bi se povećavale površine pod povrćem prostora ima. Problem s kojima se suočavaju povratri i koji ih sprečava u toj namjeni je nedostatk radne snage.

Mjere resornog ministarstva koje su usmjerene na povećanje obima sjetve pozdravljaju proizvođači u ovom kraju, ipak ocjenjuju da su neke od njih trebale doći i ranije do poljoprivrednika. Bilo bi potrebno predlažu ograničiti uvoz u momentima kada domaća roba prispjeva za tržište.

S obzirom da povrće prodaje na otvorenom tržištu Nikolić ne ostvaruje pravo na podsticaje. Ipak od posla ne odustaje, vrijedno se radi pa se uz kvalitetan rod i dolazi do dobre računice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.