Šeranić: U toku sedmice očekujemo drugu dozu vakcine Sputnjik /VIDEO/

U RS u protekla 24 časa nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj a od  testiranih 199 laboratorijskih uzoraka,  novi virus korona potvrđen je kod pet osoba. Radi se o tri muške i dvije ženske osobe. Prema mjestu prebivališta, dvije osobe su iz Pala i tri iz Banjaluke.

Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini od 26. juna nema pacijenata zaraženih virusom korona, rečeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Dom zdravlja Banjaluka, danas i sutra, organizuje vakcinaciju stanovnika protiv virusa korona, bez prethodnog zakazivanja, a građani će moći da prime vakcinu proizvođača Astra Zeneka. 

U Bijeljini 15. jula vakcinacija “Fajzer” vakcinom omogućena je  bez zakazivanja. Dom zdravlja Bijeljina organizuje masovnu vakcinaciju protiv korona virusa bez zakazivanja u periodu od 19.do  24.jula . Planirano je da u ovom periodu svakodnevno bude vakcinisano do 200 građana.

Prema rasporedu koji je objavio Dom zdravlja, u ponedjeljak i utorak, 19. i 20. jula, građani će biti vakcinisani kineskom vakcinom “Sinofarm”, a naredna dva dana vakcinom “Fajzer”. U petak, 23. jula, biće korištena ruska vakcina “Sputnjik ve”, a 24. jula “Sinofarm”. U dane masovne vakcinacije bez zakazivanja, imunizacija će trajati od 7.30 do 12.30 časova.

U Republici Srpskoj prvom dozom vakcinisano je oko 160 hiljada ljudi, dok je revakcinisano oko 100 hiljada. Nadležni uvjeravaju da vakcina trenutno ima dovoljno, jer konstantno stižu nove količine. Trenutno najveći broj raspoloživih vakcina odnosi se na Sinopharm i prvu komponentu Sputnjika V.

U Srpsku do kraja sedmice stiže druga doza vakcine Sputnjik za revakcinaciju, a iduće sedmice i 200.000 doza sinofarm vakcine , izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Revakcinacija građana Kantona Sarajevo vakcinom “astra zeneka” organizovana je danas u dvorani “Zetra”, dok će u srijedu, 14. jula, biti vakcinacija prvom dozom vakcine “sinofarm”.U Bosnu i Hercegovinu danas je stiglo 120.000 doza AstraZeneca vakcina koje je donirala Grčka, objavilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Stručnjaci u Srbiji  su posebno zabrinuti jer vakcinacija stagnira. O načinima da se ubrza imunizacija protiv virusa korona i poveća broj vakcinisanih , danas i na sjednici Kriznog štaba. U Srbiji će najverovatnije biti uvedena treća doza vakcine protiv korona virusa, a preporuke građanima biće saopštene do 1. avgusta.

Nadležni u Srbiji  krenuli  su u rigoroznu kontrolu poštovanja svih protivepidemijskih mjera.

I dalje je aktuelno pitanje da li visoke temperature uništavaju virus. Petar Kočović  profesor informacionih tehnologija kaže da koronu uništavaju UV zraci klase C.

U protekla 24 časa zabilježena su 83 nova slučaja zaraze virusom korona. Preminule su dvije osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *