Šeranić: Masovna vakcinacija u drugoj polovini februara

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić očekuje da bi u drugoj polovini februara u Srpskoj mogla da počne masovna vakcinacija stanovništva ruskom vakcinom protiv virusa korona.

“Očekujemo, prema najavama distributera iz Rusije, da u drugoj polovini februara Republika Srpska dobije prvu količinu vakcina za 100.000 ljudi, čime bi počeli i masovnu vakcinaciju ruskom vakcinom”, rekao je Šeranić.

On je podsjetio da bi u Republiku Srpsku trebalo da stigne ukupno 400.000 doza “sputnjika ve”, odnosno količine vakcina za vakcinisanje 200.000 ljudi, koje je Srpska putem ovlaštenih distributera uspjela da nabavi iz Rusije.

“Planirano je da se ovom prvom količinom, iz interventnog uvoza, koja je prošla kontrolnu seriju Agencije za lijekove, vakcinišu radnici koji rade u kovid odjeljenjima, bilo u bolnicama ili ambulantama”, rekao je Šeranić za RTS uoči početka današnje vakcinacije zdravstvenih radnika.

On kaže da je do sada odziv za vakcinaciju dobar.

Šeranić napominje da Republika Srpska još očekuje i određene vakcine “Fajzera” i “Astra Zeneka”, koje bi trebao da dođu kroz “Kovaks” program, ali i da Srpska nastavlja da traži način da nabavi dodatne vakcine za svoje stanovništvo.

Šeranić je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi i narodu Srbije, koji su i ovaj put uz Republiku Srpsku.

“Kroz dogovor srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Vučića omogućena je vakcinacija još 5.000 zdravstvenih radnika Republike Srpske, što je vrlo značajno kako bismo zdravstveni sistem što prije zaštitili i stavili u funkciju”, rekao je Šeranić.

Što se tiče trenutnog epidemiološkog stanja u Republici Srpskoj, Šeranić kaže da trenutno postoji stabilizacija situacije kada se govori o broju lica u bolnicama, koji je u blagom padu, ali i onih koji su zaraženi.

“Shodno toj stabilizaciji, očekujem da idemo u dobrom pravcu. Vakcina koja dolazi u ovom trenutku je, svakako, dobrodošla, jer će ona pomoći da se još bolje kontroliše epidemija i da se konačno vraćamo u neke normalnije tokove, nego prošle godine”, rekao je Šeranić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *