“Semberski sajam mesa” predstavio potencijal stočarske proizvodnje i domaće industrije mesa /VIDEO/

Po peti put u Dvorovima kod Bijeljine prezentovani su privredni potencijali Semberije i okruženja. Plodna semberska ravnica gdje je u najvećem obimu skoncentrisana stočarska proizvodnja iznjedrila je snažnu i konkurentnu domaću preradu mesa koja je novitete i bogatstvo kojim se ponosi domaća trpeza predstavila na Semberskom sajmu mesa. Izložbeni štandovi odisali su mirisom suvog mesa i mesnih delicija.

Složni su u ocjeni izlagači da je u eri brojnih poskupljenja teško poslovati, međutim domaća industrija mesa dobija utakmicu za konkurentnost na tržištu, gdje se kvalitet cijeni i prepoznaje. Razloga za zadovoljstvo imaju jer bilježe kažu rast prodaje svojih proizvoda.

Semberski sajam mesa je proizašao iz ideje da se na jednom mjestu pokušaju predstaviti mogućnosti Bijeljine, Semberije i šireg okruženja kada je riječ o proizvodnji hrane, a posebno mesa i mesnih prerađevina. Više od 40 izlagača i veliki broj posjetilaca, dokazali su da se i ove godine ispričala u novembru u Semberiji još jedna pozitivna sajamska priča.

Semberija je pored Lijevče Polja okosnica poljoprivrednog razvoja Republike Srpske, a semberski sajam mesa najbolje pokazuje šta su vrijedne ruke semberskih domaćina uspjele uraditi i napraviti u sektoru stočarstva i proizvodnje mesa i u ovoj godini, rekao je ministar Staša Košarac, koji je i zvanično otvorio u Bijeljini ovu sajamsku manifestaciju. Od zaštite domaće proizvodnje nećemo odustati, poručio je Košarac.

Kao i u svakoj drugoj, i u proizvodnji mesa ima problema sa kojima se proizvođači susreću i zato je Sajam prilika da se ukaže na njih i pokuša naći rješenje, rečeno je po otvaranju Sajma.

Vjerujem kaže Košarac da je naše bolje i da vreijedni ljudi proizvode kvalitetno i s tog aspekta trebalo bi kaže da uslijede i adekvatne politike u susret svim onima koje Srpska i nadležno ministarstvo poljoprivrede već realizuju. Farme je do sada održavao izvoz iskoštzenog junećeg mesa na tržište Turske, ali i interventne mjere pomoći stočarima kroz sredstva Kompenzacionog fonda.

Grad Bijeljina uvijek je tu da podrži ovakve manifestacije i poljoprivrednike, kažu iz Gradske uprave.

Za opstanak svojih svinjogojsklih farmi bore se i proizvođači u susjednoj Srbiji, koji su ove godine učesnici manifestacije, a takmičili su se ovi sa Fruške Gore sa još pet ekipa u pripremanju zimnice od mesa. Svinje su kažu othranili na domaćem ječmu, pšenici i kukuruzu pa odatle i kvalitet njihovih proizvoda. Problemi su nam kažu isti, ali je jaka i volja za radom i očuvanjem tradicije.

Stari, tradicionalni i dobro provjereni način pripreme zimnice od mesa prezentovali su i članovi Udruženja prijatelji Ilijaša.

Novembar je mjesec u kojem počinje i sezona tradicionalnog svinjokolja pa je i ova prezentacija na Semberskom sajmu mesa dobro došla kako učesnicima, tako i posjetiocima, da bi kako i sami rekoše razmijenili iskustva o načinu pripremanja zimnice od mesa.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *