Stado virtemberg ovaca u Pučilama kod Bijeljine napali psi lutalice /VIDEO/

Da su psi lutalice još uvijek problem i prijetnja seoskim imanjima u Semberiji, svjedoči primjer sa gazdinstva Marinkovića u Pučilama. Šteta je evidentna, jer je osim udavljenih grla, povrijeđeno više od desetak ovaca.

Marinkovići u Pučilama kod Bijeljine drže stado od tridesetak ovaca rase virtenberg. Da se osim uzgoja svinja prihvate i ovčarstva odlučili su Marinkovići prije pet godina, pa su uz jaku volju, rad i trud ulagali vlastita sredstva kako bi formirali stado.

I s razlogom sjeta u Darkovom glasu. Jedno kišovito novembarsko jutro donijelo je na imanje Marinkovića ono čemu su se najmanje nadali. Ovoj porodici, psi lutalice pričinili su ogromnu štetu, kada su napali stado ovaca. Sve se kažu odigralo u ranim jutarnjim časovima.

Tijela dvije udavljene ovce pronašli su u dvotištu, psi su povrijedili još više od desetak ovaca i jagnjadi. Ostali su bez kvalitetnih grla, a preostalo stado koje je pokušavalo da se spasi od razjarenih pasa razbježalo se na sve strane.

Nakon svega što im je donijelo ovo novembarsko jutro Marinkovići će se kažu obratiti nadležnima za pomoć, u eventualnoj nadoknadi dijela štete.

Kako su ovih dana potvrdili iz Agrarnog fonda, šteta koju su na semberskim farmama usljed nepredviđenih situacija i okolnosti pretrpjeli poljoprivrednici, može se prijaviti sve do kraja novembra jer su do tada i predviđeni rokovi za podnošenje neophodne dokumentacije.

Brine Marinkoviće kako se zaštiti od pasa lutalica jer uprskos tome što su kako kaže Darko i on i njegov otac lovci, u ovom slučaju nisu mogli od krvoločnih pasa zaštititi stado.

U njihovim torovima nalaze se vrhunska grla do kojih su došli trudom i radom tokom poslednjih nekoliko godina. Virtemberg je krupna rasa, snažne konstitucije i živahnog temperamenta, a pogodna je i za štalski uzgoj i za ispašu, što je i opredijelilo Marinkoviće da ovu rasu uzgoje na svom gazdinstvu.

Svu hranu neophodnu za ishranu ovaca i tokom zime Marinkovići obezbjeđuju na svom gazdinstvu. Ove je godine zbog suše uskladištena manja količina sijena.

Dobra reprodukcija kod ove rase ovaca, ali i potražnja na tržištu bili su dodatni vjetar u leđa da bi se moglo računati i na solidnu računicu koja bi upotpunila budžet ovog poljoprivrednog imanja.

Da problema sa plasmanom nikada nisu imali potvrđuje to što kupci po jagnjad dolaze na kućni prag ovih domaćina.

Uprkos teškim iskušenjima,volja ovu porodicu i elan za radom ne napuštaju. Podizali su poljoprivredno imanje sjećaju se i iz pepela još 2015. godine, kada im je vatra progutala objekat farme i trideset svinja, u kojem je procijenjena šteta bila oko 20.000 maraka.

Ovčarstvo je zahvalna stočarska grana pa se i na području Semberije gdje je uglavnom sve skoncentrisano oko držanja krupne stroke i proizvodnje mlijeka, na mnogim gazdinstvima domaćini u posljednje vrijeme sve više opredjeljuju i da drže ovce.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *