Semberija – dva mjeseca borbe sa koronom /VIDEO/

Nakon dva mjeseca borbe protiv epidemije sa virusom korona, krenulo se sa popuštanjem mjera i vraćanjem, uslovno rečeno, normalnom životu. U emisiji Aktuelno naše televizije osvrnuli smo se na to kako je borba sa virusom korona izgledala u proteklom periodu u Semberiji.

Prvi čovjek Grada Bijeljina  i gradskog Štaba za vanredne situacije Mićo Mićić bio je jedini gradonačelnik u karantinu. Nakon što je imao kontakt sa zaraženim licima iz Bijeljine, morao je na testiranje zajedno sa susprugom. U emisiji Aktuelno ispričao nam je i kako se tada osjećao čekajući rezultate testiranja u bolničkom karantinu.

Policija je u ovom periodu ponijela veliki teret. Iz PU Bijeljina, zadovoljni su sviješću građana kada je riječ o poštivanju mjera. Upozoravali su i kažnjavali, ali vrlo mali broj građana nije se pridržavao mjera.

Nakon što je donijeta odluka o ukidanju karantina, iz policije upozoravaju građane da poštuju nove mjere prilikom ulaska u RS, jer u bazi podataka imaju evidentirane sve one koji pređu granicu.

Govoreći o popuštanju mjera gradonačelnik kaže da je primjetio kako su kafići već puni i da bi trebali još uvijek biti oprezni, jer tako su pokazala i iskustva zemalja u svijetu. Zamolio je građane za još malo strpljenja.

Kada je riječ o problemima sa kojima se suočila privreda Mićić je podsjetio na oslobađanje od plaćanja taksi, kao i o ukidanju plaćanja komunalne takse za bašte kafića tokom cijele godine. Spas za privredu vidi u što skorijem otvaranju granica sa EU, jer mnogo privrednika iz Semberije izvozi svoje proizvode na tržište EU.

Govoreći o turizmu kao o jednoj od najugroženijih privrednih grana, Mićić je rekao da s obzirom da će ljudi teško putovati u inostranstvo, očekuje da će biti opterećena domaća izletnička mjesta.

Zato Gradska uprava planira njihovo uređenje da bi građani imali gdje provesti ljeto kao uvođenje i besplatnog turističkog voza do Banje Dvorovi i Etno sela Stanišići.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *