Povratkom u vrtić spriječiti dodatni stres kod djece /VIDEO/

Povratkom djece u vrtiće veoma je važno sa psihološko-socijalnog aspekta da im stručno osoblje predškolskih ustanova pristupi sa povećanom pažnjom i na njima razumljiv način objasni novonastalu situaciju, sa maksimalnim naporima da se spriječi svaki dodatni stres kod djece, poručeno je iz institucije Ombudsman za djecu Republike Srpske. Upozoravaju da je vrlo važno sada djecu pripremiti za nova pravial kod dolaska u vrtić.

Iz Ombudsmana za djecu podsjećaju da je Institut za javno zdavstvo Republike Srpske objavio uputstvo za postepeno ublažavanje mjera koje se odnosi na predškolske ustanove.

“Niz mjera propisanih uputstvom su i nova pravila ponašanja – promjene kod dolaska u vrtić, boravka u ustanovi, za koja će djeci trebati vremena da ih prihvate” ističu iz Institucije Ombudsmana za djecu.

Zamjenik Ombudsmana za djecu RS jutros je posjetila vrtić Dragan i Zoran u Bijeljini da se uvjeri u uslove za početak rada po novim uputstvima. Narednih dana posjetiće  i vrtić Čika Jova Zmaj.

Sva predviđena upustva instituta za javno zdravstvo se poštuju, utisak je sa terena, međutim tek mali broj djece je danas bio u vrtiću.

Niz mjera propisanih uputstvom su i nova pravila ponašanja – promjene kod dolaska u vrtić, boravka u ustanovi, za koja će djeci trebati vremena da ih prihvate, a odraslima i vremena i strpljenja da se djeca naviknu na promijenjene okolnosti.

Tokom dvomjesečne izolacije, uzrokovane pandemijom virusa korona, djeca su većinom boravila u porodičnom ambijentu, bez druženja i igre sa vršnjacima, isključivo upućena na roditelje, braću i sestre i bez podsticajno razvojnog socijalnog kontakta.

Iz ove institucije pozivaju predškolske ustanove da dosljedno i sa povećanim stepenom odgovornosti primjenjuju sve mjere i ističu da je “Zdravlje djece najvažnije i ono mora biti prioritet”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *