Crna Gora – dan poslije nereda i sukoba /VIDEO/

Neredi u više crnogorskih gradova tokom protesta zbog hapšenja vladike Joanikija i više sveštenika, sukobi, tenzije, suzavac, kamenice, nova privođenja I povrijeđeni građani i pripadnici policije, epilog su sinoćnjih događaja u Crnoj Gori.

Dan nakon nereda u više crnogorskih gradova, oglasila se crnogorska policija. Crnogorska Uprava policije izdala je saopštenje u kojem navodi da će na sve oblike nasilja efikasno odgovoriti. Najveći sukobi naroda i policije desili su se u Nikšiću i Pljevljima.

Policija je, uz upotrebu suzavaca i šok-bombi, rastjerala okupljene, a narod je uzvratio kamenicama. Bilo je povrijeđenih, među kojima i jedno dijete. Mediji danas prenose da je Policija u Nikšiću tukla djevojčicu od 16 godina.

U Pljevljima i Nikšiću je došlo do incidenata gdje su okupljeni građani policijske službenike brutalno napali bez razloga, zasipajući ih kamenicma, flašama, pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima.

Juče je u ovim neredima povrijeđeno ukupno 26 pripadnika Uprave policije od kojih je jedan zadržan na bolničkom liječenju. Policija je u ova dva grada uspostavila red i mir u veoma kratkom roku”, piše u saopštenju.

Osim policije, vlast se danas nije oglašavala, nema političkih ocjena. Boris Raonić iz Građanske alijanse za podgoričke Vijesti kaže da ulazak u socijalnu krizu i izbornu kampanju, u kombinaciji sa tenzijama, može da napravi veoma rizičinu atmosferu.

Crnogorske vlasti treba da se urazume, da prestanu sa nasiljem nad nedužnim narodom i da što prije oslobode vladiku Joanikija i sedmoricu sveštenika, izjavio je Njegovo preosveštenstvo vladika mileševski Atanasije.

Pravni eksperti Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke tvrde da je pritvor nezakonit.Mi nemamo izbora, u granicama u kojima možemo bićemo uz svoj narod i SPC, rekao je danas Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Predsjednik Kluba studenata beogradskog Pravnog fakulteta Nemanja Vučković pozvao je građane da se na inicijativu srpskih intelektualaca i studenata večeras, uz poštovanje epidemioloških mjera, okupe ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu i podrže vladiku Joanikija, sveštenstvo i srpski narod u Crnoj Gori koji trpi nasilje vlasti.

Udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo hapšenje dopisnika beogradskih “Večernjih novosti” iz Crne Gore Veliše Kadića, kojeg je policija privela dok je izvještavao sa događaja u Nikšiću, te pozvalo kolege na solidarnost, a međunarodna novinarska udruženja da izraze protest.

Novinar Veliša Kadić, pušten je na slobodu oko ponoći, poslije tri časa provedena u policijskoj stanici, uz obrazloženje da je to bio nesporazum. O događajima u Crnoj Gori izvijestile su i svjetske agencije.

Britanska agencija Rojters i američka agencija AP izvijestile su da su protesti uslijedili nakon višemesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o vjerskim slobodama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *