SB odbacio nacrt rezolucije; Kineski predstavnik: Šmit nema legitimitet

Savjet bezbjednosti UN nije večeras usvojio nacrt rezolucije u kojem se traži da odmah budu ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika u BiH.

Ovaj nacrt rezolucije su članicama Savjeta bezbjednosti UN podijelile Rusija i Kina.

Nacrt su podržale dvije članice Savjeta, 13 je bilo suzdržano, a nijedna zemlja nije glasala protiv.

Rusija je ranije od Savjeta bezbjednosti UN zatražila da se danas održi glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži da odmah budu ukinuta ovlašćenja visokog predstavnika u BiH.

Ovaj nacrt rezolucije su članicama Savjeta bezbjednosti UN podijelile Rusija i Kina.

U nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali su Šmita za novog visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom, niti je o tome glasao Savjet bezbjednosti UN.

Šmit bi trebalo da 1. avgusta preuzime funkciju nakon ostavke Valentina Incka koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

IMENOVANjE ŠMITA POGORŠAĆE POLITIČKO STANjE U BiH

Moskva žali zbog odluke da se ne podrži rezolucija o ukidanju funkcije visokog predstavnika u BiH, a imenovanje Kristijana Šmita moglo bi da ugrozi Dejtonski sporazum i pogorša političko stanje u BiH, izjavio je predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti UN Dmitrij Poljanski.

On je rekao da Rusija ozbiljno shvata svoju odgovornost nakon rata u BiH i da je ubijeđena da je cilj mira i ekonomske stabilnosti moguće samo uz Dejtonski sporazum, uz jednak status svih naroda u BiH, kao i njenim teritorijalnim integritetom i suverenitetom.

Poljanski je istakao da je “post-dejtonska” uloga visokog predstavnika bila opravdana, ali da je BiH 25 godina kasnije potvrdila da joj “ne treba tutor”.

“Posljedice odluke o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH su nepredvidive i potencijalno opasne, jer se njima zaobilazi Savjet bezbjednosti”, naglasio je Poljanski.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum pokazao je da je uloga Savjeta bezbjednosti nezamjenjiva u imenovanju visokog predstavnika u BiH.

“Rusija i Kina su odlučile da predlože nacrt zbog situacije u BiH i generalno na Balkanu”, poručio je Poljanski.

Poljanski je naglasio da su Rusija i Kina odlučile da daju nacrt zbog situacije u BiH i generalno na Balkanu.

FORSIRANjE IMENOVANjA ŠMITA MOŽE DA IMA NEGATIVAN EFEKAT

Kineski ambasador u UN Geng Šuang rekao je da žali zbog toga što nacrt rezolucije o BiH koju su predstavile Kina i Rusija Savjetu bezbjednosti nema podršku, napominjući da visoki predstavnik nema legitimnost jer nije izglasan produžetak njegovog mandata.

Šuang je istakao da ignorisanje Savjeta bezbjednosti UN i forsiranje imenovanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH može da ima negativan efekat.

On je pred glasanje o nacrtu rezolucije Rusije i Kine o ukidanju funkcije visokog predstavnika u BiH rekao da imenovanje visokog predstavnika bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti dovodi u pitanje autoritet tog tijela.

Geng je naglasio da ne postoji stvarna potreba za visokim predstavnikom u BiH, jer se time dovodi u pitanje suverenitet i integritet BiH.

Prema njegovim riječima, važno je da se poštuju aspiracije naroda, uz napomenu da Kina podržava BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *