Savladavanje lekcija lakše uz asistenta

Podršku i pomoć u savladavanju lekcija ove školske godine učenicima sa smetnjama u razvoju i đacima sa rijetkim bolestima pružiće 450 asistenata, čiji angažman se, prema ocjenama stručnjaka pokazao kao veoma svrsishodan.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je za te namjene obezbijeđeno 3,5 miliona maraka. Dodaju da je od ove školske godine zahvaljujući novom zakonskom rješenju koje je stupilo na snagu omogućeno da, osim angažovanja asistenata u redovnim osnovnim školama, primljeni mogu biti i asistenti za učenike i u školama za djecu sa smetnjama u razvoju, kao i za đake sa rijetkim bolestima.

– Asistenti su odobreni za učenike sa autizmom i elementima autizma, Daunovim sindrom sa pratećim smetnjama, oštećenjem intelektualnog funkcionisanja, tjelesnim oštećenjem i hroničnim oboljenjem, oštećenjem sluha, oštećenjem vida, epilepsijom, oštećenjem govorno-glasovne komunikacije, mješovitim specifičnim poremećajima razvoja, kao i za učenike sa višestrukim smetnjama u razvoju – naveli su u Ministarstvu prosvjete i istakli da će nastaviti sa ulaganjem dodatnih napora da bi svim učenicima sa smetnjama u razvoju bilo omogućeno vaspitanje i obrazovanje u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima.

Podsjećaju da se angažovanje asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju odobrava od školske 2010/2011. godine, s tim da su prvi put definisani Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju 2017. godine. Njihov angažman od tada se odobrava za učenike kojima je nalazom i mišljenjem stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju preporučena podrška asistenta.

– Povećanje broja asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju sa četiri, koliko ih je bilo 2010. godine, odnosno sa 205 asistenata u 2017. godini na 450, koliko ih je sada, ne znači nužno da je došlo do povećanje broja učenika sa smetnjama u razvoju. Stavljanjem asistenta u zakonske okvire omogućeno je angažovanje većeg broja njih i to za učenike sa različitim smetnjama u razvoju – rekli su u ministarstvu i dodali da je od 2010. do kraja prošle školske godine za finansiranje asistenata u nastavi ukupno iz budžeta Srpske izdvojeno 8,5 miliona KM.

Direktor Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Trnu Radoslav Savanović kaže da u ovoj obrazovnoj ustanovi znanje stiče 15 đaka sa određenim smetnjama u razvoju, s tim da je pomoć asistenta neophodna za njih šestoro, dok ostali samostalno prate nastavu.

– Angažovanje asistenata u nastavi pokazalo se kao veoma svrsishodno u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju, jer zahvaljujući njima lakše savladavaju lekcije i snalaze se u školskim aktivnostima. Problem je što je jako teško pronađi asistente, naročito kvalitetne koji imaju želju, volju, znanje i potrebnu struku da učeniku pomognu da nauče u onoj mjeri koliko to njegove mogućnosti dozvoljavaju – ističe Savanović i dodaje da asistenta traže zajedno sa roditeljima, navodeći da su to najčešće osobe pedagoške struke.

Da je značaj asistenata u nastavi ogroman saglasna je i direktorica banjalučke Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” Ivana Ljubojević.

– Ove godine imamo angažovanih osam asistenata u nastavi, što je manje u odnosu na lani, kada smo imali deset, ali dva učenika su prešla u školu “Zaštiti me” te je to razlog. Njihova pomoć od velikog je značaja našim đacima – rekla je Ljubojevićeva.

Primanja

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS istakli su da su asistenti u nastavi angažovani na pola radnog vremena te da su plaćeni po koeficijentu za srednju stručnu spremu.

– Za jednog asistenta potrebno je izdvojiti na mjesečnom nivou bruto iznos od 850,50 KM, s tim da je neto iznos 603 marke – rekli su u ministarstvu.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *