Savčić: Zahtijevamo posebnu sjednicu parlamenta Srpske

Predsjedništvo Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske zahtijeva da se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske raspravlja o položaju boračke populacije u Srpskoj, izjavio je Srni predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Nakon sastanka u Banjaluci sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, Savčić je rekao da će BORS prvo inicirati da se održi sjednica Odbora Narodne skupštine Srpske za boračko-invalidsku zaštitu.

“Zaključci Odbora biće upućeni Vladi Republike Srpske, Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske da daju mišljenje, a zatim bi u periodu od mjesec do dva bila održana posebna sjednica parlamenta Republike Srpske”, pojasnio je Savčić.

On je rekao da je BORS spreman da pripremi materijale koji bi bili predmet rasprave i da odredi uvodničara na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Savčić je istakao da će BORS uz saglasnost resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske tražiti da se na posebnoj sjednici parlamenta Srpske razmatraju izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca ili donošenje novog zakona.

“Nije bitan broj prava koja su obuhvaćena ovim zakonom, već kvalitet prava, odnosno da ona prava koja su predviđena ili koja budu predviđena zakonom da se realizuju, a ne da bude pravo na papiru, a u praksi ga nema”, dodao je Savčić.

Savčić je rekao da bi se lično opredijelio za manji broj prava, ali da se ona u praksi apsolutno ne dovode u pitanje, već da se sprovode.

“Predložio sam predsjedniku parlamenta Republike Srpske, a pokrenuću i inicijativu da najmanje jednom godišnje na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske bude rasprava o pitanju položaja boraca bez obzira da li će to biti izvještaj o stanju boračke populacije u Republici Srpskoj ili neki drugi termin”, zaključio je Savčić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednikom BORS-a Milomirom Savčićem i predsjednikom Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske Ristom Jeftićem o položaju i statusu pripadnika boračke populacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *