Sastav komisije važniji od jeftinije hrane

Zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH za usaglašavanje izmjena Zakona o PDV-u, koji bi trebalo da donese nižu stopu poreza na hranu, ni skoro mjesec otkako je dogovorena nije formirana, a sve je zapelo na imenovanju članova toga tijela iz Srpske.

Naime, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma bila su dva prijedloga za imenovanje članova te komisije, ali nijedan nije prošao.

Prvi je bio prijedlog Kolegijuma Predstavničkog doma da u sastavu komisije budu Snježana Novaković Bursać (SNSD), Predrag Kožul (HDZ) i Šemsudin Dedić (SDA), a drugi poslanika PDP-a Branislava Borenovića koji je tražio da umjesto Novaković Bursać bude Mirko Šarović (SDS) kao predlagač pomenutog zakona. Međutim, za prvi prijedlog nije bilo opšte, a za drugi entitetske većine.

Nakon toga, lista na kojoj je Šarović upućena je na usaglašavanje kolegijumu Predstavničkog doma.

Sjednica kolegijuma zakazana je za sutra, ali na predloženom dnevnom redu nije navedena odluka o imenovanju članova zajedničke komisije.

– To je sve zastalo u proceduri i to zbog spora između kolega iz Srpske ko će biti u toj komisiji, odnosno da li će biti Novaković Bursać ili Šarović. Komisije nema, tako da ne mogu reći ni kada će se sastati, ni šta će raditi – kazao je “Glasu Srpske” Kožul.

Naglasio je da će još jedna sjednica Predstavničkog doma biti održana u ovom mjesecu, te da je moguće da se ta tačka ponovo nađe na dnevnom redu pred poslanicima.

Ekonomisti poručuju da je poražavajuća činjenica da političari ne mogu da se dogovore ko će biti član jedne komisije.

– Mislim da tu ni pripadnost bilo kojoj strani, stranci ili bilo čemu nije bitna, koliko je važno da to bude efikasno i stručno, odnosno da se nađe rješenje koje će pomoći svima, u prvom redu građanima. To je dokaz da se mi nalazimo u političkom mulju i blatu koji običan život, ekonomiju, sport i kulturu dovodi u poziciju da sva ta područja nisu bitna, a da je najbitniji taj politički rejting – kazao je “Glasu Srpske” ekonomista Aleksandar Ljuboja i podvukao da je apsurdno na čemu je zapeo zakon koji treba da omogući jeftiniju hranu.

Dom naroda Parlamenta BiH je polovinom juna usvojio izmjene Zakona o PDV-u koje predviđaju nižu stopu poreza od pet odsto na hranu, ali i amandman Dušanke Majkić iz SNSD-a. Amandman predviđa nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, kako je to zatražila zaključkom Narodna skupština Republike Srpske, umjesto one od pet odsto koja je, kao prijedlog SDS-a, usvojena u martu u Predstavničkom domu.

S obzirom na to da su usvojene u različitom tekstu, izmjene moraju ići na usaglašavanje. Na istoj sjednici su u komisiju iz Doma naroda imenovani Majkićeva, Amir Fazlić (SDA) i Lidija Bradara (HDZ).

Rekordna inflacija

Dok se političari u BiH ne mogu dogovoriti ni o sastavu komisije koja treba da usaglasi izmjene Zakona o PDV-u, inflacija koja hara tanji ionako osiromašene kućne budžete. Da je tako, potvrđuju i podaci Agencije za statistiku BiH prema kojima je inflacija u zemlji u maju dostigla 14,4 odsto, što je istorijski rekord.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *