Šarović: Neprihvatljivi dijelovi sporazuma iz Brisela

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da dijelovi sporazuma koji je potpisan u Briselu nisu prihvatljivi jer se traži preuzimanje i praćenje bezbjednosne i politike sankcija koju sprovodi EU, a to znači i prema Rusiji.

Šarović je istakao da dio sporazuma jeste prihvatljiv, ali tri-četiri stava, među kojima su navedeni, nisu.

“Neprihvatljivi su i dijelovi dokumenta koji se odnose na ustavnu reformu, u skladu sa stavovima Venecijanske komisije, koja traži smanjenje udjela povlačenja pitanja vitalnog nacionalnog interesa”, rekao je Šarović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je neprihvatljivo i preuzimanje sprovođenja odluka svih sudova što, kako tvrdi, “znači da će šume i zemljište Srpske preći u nadležnost BiH”.

Šarović je napomenuo da su svi politički predstavnici prije odlaska u Brisel vidjeli sporazum.

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović rekao je da poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Srpske nema potrebe da prisustvuju posebnim sjednicama parlamenta dok ne budu sprovedeni zaključci koji su ranije usvojeni.

U Briselu je juče održan sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom koji je završen prihvatanjem političkog sporazuma o principima za osiguranje funkcionalne BiH za napredak na evropskom putu.

Iz Savjeta EU je saopšteno da su politički sporazum prihvatili lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik SP-a Petar Đokić i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Sporazum su prihvatili i predsjednik potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, Naše stranke Edin Forto, NiP-a Elmedin Konaković, DF-a Željko Komšić, SDP-a BiH Nermin Nikšić, NES-a Nermin Ogrešević, PDA Elzina Pirić i Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Sastanku su prisustvovali i predsjednici PDP-a Branislav Borenović i DNS-a Nenad Nešić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *