Šarović: Ako Mićić ne prihvati odluke Predsjedništva, brzo ćemo se razići

Biću veoma precizan: u ovom trenutku naša osnovna briga oko stranke je SDS Bijeljina, kao cjelina, a ne bilo koji pojedinac u njoj, bio to Mićo Mićić ili bilo ko drugi, izjavio je za Srpskainfo predsjednik SDS Mirko Šarović.

– Upravo iz tog razloga nismo posljednjih dana naglili, niti donosili ishitrene radikalne mjere, uprkos snažnom prisustvu glasova da se tako djeluje. Mi kao stranka znamo šta radimo. Ne oklijevamo, nego želimo da uvoj situaciji dobijemo najbolje. Posljednjom odlukom Predsjedništva stranke odbačen je prijedlog koalicionog ugovora Miće Mićića sa SNSD i stvari su time postale potpuno jasne. Ako je to za njega neprihvatljivo, a ne znam da li je to lično njegov stav, i ako Mićić ne prihvati odluke Predsjedništva, brzo ćemo se razići – rekao je Šarović komentarišući dešavanja u stranci nakon što je predsjednik SDS u Bijeljini Mićo Mićić, bez odobrenja vrha partije, potpisao koalicioni sporazum sa SNSD Milorad Dodik.

“Trgovina uticajem”

Prema riječima Šarovića, infrastrukturni projekti, koji su pomenuti u sporazumu sa SNSD, kao što je gasifikacija, projekti odbrane od poplava na Savi i Drini i drugi, svakako su dio utvrđenih projekata RS i realizovaće se i mimo bilo kakvih lokalnih koalicionih sporazuma.

– Ovaj sporazum je klasična zloupotreba i zakonom nedozvoljena trgovina uticajem jedne stranke, javnim sredstvima, zarad ostvarenja stranačkog izbornog uticaja SNSD i njenog lidera. Uz to, ponuda data kroz sporazum od strane predsjednika SDS Bijeljina suprotnoj strani, da preuzme mjesto gradonačelnika Bijeljine nakon dvije godine mandata, do sada je nezabiljeležen model, suprotan politici SDS. Sve skupa se može podvesti isključivo pod interes pojedinca – rekao je Šarović u pisanom odgovoru portalu Srpskainfo.

Paravan

Predsjednik SDS kaže da je njegova procjena da su projekti, koji su samo načelno navedeni u prijedlogu ugovora, a što je po vlastitom priznanju radio upravo Mićić, samo paravan za stvarne namjere autora – okretanje stranačkog SDS broda ka SNSD, promjena skupštinske većine već na prvoj sjednici gradske Skupštine, pa čak i pravljenje koalicije sa SNSD za naredne opšte izbore, što je i navedeno u ugovoru.

– U najkraćem, to je planirana prodaja SDS Bijeljina SNSD-u za dvije godine. To nećemo dozvoliti – kategoričan je Šarović.

Predsjednika SDS pitali smo opširno o stanju u SDS i u Bijeljini, o mogućim scenarijima, ali nije odgovorio na svako od pitanja.

Podsjećamo, potpredsjednik SDS, predsjednik Gradskog odbora Bijeljina i aktuelni gradonačelnik Mićo Mićić potpisao je koalicioni sporazum za lokalne izbore sa SNSD. U njemu piše da će Mićić biti kandidat za gradonačelnika Bijeljine široke koalicije koju podržava SNSD. Za dvije godine, po principu rotacije, funkciju gradonačelnika preuzeće kadar SNSD, najvjerovatnije zamjenik gradonačelnika, a SDS će preuzeti funkciju zamjenika.

Ovaj princip rotacije će se se održavati i u narednom izbornom ciklusu. Međutim, Predsjedništvo SDS je odbacilo taj sporazum, a Mićiću je poručeno da će biti kandidat SDS samo ako se odrekne sporazuma, što je on odbio. U izjavi za Srpskainfo, Mićić je rekao da ostaje kandidat u svim varijantama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *