Šantić: Bliže smo odluci o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju

Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Ahmet Šantić ocijenio je da je CIK sada možda bliže odluci o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju.

On je rekao da je CIK dobio mnogo pritužbi od posmatrača političkih subjekata o nepravilnostima, da se to razmatra i da je donesena odluka da se izborni proces preispita u te dvije izborne jedinice.

“Angažovali smo i vještake – grafologe, da ispitaju stanje izvoda iz biračkog spiska u obje izborne jedinice, jer imamo određenih indicija da se radi o potpisima određenog broja ljudi koji su glasali možda i više puta u ime određenih birača”, rekao je Šantić za N1.

Prema njegovim riječima, te su analize pri kraju i to će biti jedan od segmenata koji će opredijeliti CIK da li da ide u pravcu utvrđivanja rezultata ili poništavanju.

“Čini mi se da smo sada možda bliže poništavanju, ali ne bih prejudicirao odluku”, rekao je Šantić.

Centralna izborna komisija BiH /CIK/ je, odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata lokalnih izbora, potvrdila rezultate lokalnih izbora u BiH za 64 skupštine opština u Federaciji BiH /FBiH/ i 55 u Republici Srpskoj, 119 načelnika opština u FBiH, 14 gradskih skupština u FBiH, pet skupština gradova u Srpskoj, 21 gradonačelnika, te za Skupštinu Brčko distrikta.

Rezultati izbora za Srebrenicu i Doboj nisu ni utvrđeni, jer se vode postupci koje je pokrenuo CIK o utvrđivanju povreda izbornog procesa i eventualne odgovrnosti izborne administracije u ovoj opštini, odnosno gradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *