Samo u BiH: Jednu traku će čistiti gradska, drugu kantonalna služba

Jednu traku Glavne gradske magistrale u Zenici će čistiti služba koju odabere grad. Dok će drugu traku služba koju izabere Zeničko-dobojski kanton jer se radi o regionalnoj cesti.

Održavanje zimskih puteva u Gradu Zenica koštaće blizu 280.000 KM, ali samo onih puteva koji se nalaze u nadležnosti grada. Dok Vlasti Zeničko-dobojskog kantona još uvijek nisu odredile koje firme će čistiti regionalne ceste koje im pripadaju kao što je Glavna gradska magistrala koja je dijelom i regionalna cesta.

Kako je odlučeno Programom rada zimske službe za sezonu 2019/2020. godinu, ALBA Zenica će vršiti čišćenje i održavanje blizu 120 kilometara gradskih ulica s pješačkim površinama raspoređenih u četiri prioriteta, a lokalni i nekategorisani putevi podijeljeni su na osam grupa.

Među zvaničnim dokumentima koji su objavljeni na stranici Grada Zenice navode se napomene da će jednu kolovoznu traku u ulici Zmaja od Bosne, gdje počinje Glavna gradska magistrala, do Sarajevske ulice i raskrsnice za Prašnice, održavati Kantonalna direkcija za ceste ZDK jer se radi o ulicama u sastavu regionalnih cesta ZDK, a drugu Grad Zenica.

Sudeći prema ovome, izvođač kojeg odredi Grad Zenica čistiće jednu kolovoznu traku, a izvođač Zeničko-dobojskog kantona drugu traku. Međutim, još uvijek nije poznato ko će čistiti sporiju, a ko preticajnu na Glavnoj gradskoj magistrali.

Apsurdima nije kraj ni tu, već se nastavljaju duž Travničke ceste koja spada pod regionalne puteve te duž ulice Fakultetska – ZAVNOBIH – Tetovska. Gdje će Grad Zenica čistiti trotoare kao i u Travničkoj cesti. Ali ne i kolovoz koji spada pod nadležnost Kantonalne direkcije za ceste.

Postavlja se pitanje šta će biti sa snijegom koji s ceste završi na trotoarima. Ali i šta će biti sa snijegom koji s trotoara završi na cesti. I u konačnici ko će uspjeti uraditi svoj posao do kraja?

(klix.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *