Sačiniti pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ocijenila je izuzetno značajnim što su kvalitetno sačinjene izmjene i dopune Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak, te izmjene i dopune Zakona o doprinosima Republike Srpske, ali smatra neophodnim da se sačini pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate i obrazac platne liste.

Mišićeva je navela da će, nakon što bude sačinjeni pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate i obrazac platne liste, kontrolni organi imati ujednačenu praksu prilikom kontrole primjene ovih zakona.

“Sigurno je da postoje savjesni poslodavci, ali je od izuzetnog značaja da radnici znaju svoja prava i da budu sindikalno organizovani. Nakon donošenja podzakonskih akata za radnike koji utvrde nepravilnosti neće biti sudovanja, nego samo izvršenje obaveza”, rekla je Mišićeva danas u Banjaluci.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić navela je da bi ovi podzakonski akti mogli biti usvojeni do kraja februara. “Radnici moraju znati svoja prava, jer naknade na platu ne smiju biti njen dio”, rekla je Vasićeva.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske Persa Paić i Momčilo Đekanović iz Poreske uprave smatraju da će izmjene ovih zakonskih rješenja i usvajanje podzakonskih akata kvalitetnije uticati na kontrolu poslodavaca.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *