Sa pasošem BiH bez viza moguće je ući u 118 zemalja

BiH zauzima 49. mjesto na listi najboljih i najgorih pasoša, jer je imaocima ovog pasoša omogućeno da bez viza putuju u 118 zemalja, pokazuje izvještaj londonske konsultantske firme “Henli i partneri”.

Lista ove konsultantske kuće, bazirana na indeksu viznih ograničenja, poredi mogućnosti bezviznog putovanja 199 pasoša različitih zemlja na 227 destinacija.

Prva tri mjesta na ovoj listi zauzimaju tri zemlje Azije, i to Japan, čiji građani bez viza mogu putovati na 193 destinacije svijeta, a slijede Singapur i Južna Koreja čiji građani bez vize mogu putovati u 192 zemlje.

BiH dijeli 49. mjesto sa Ruskom Federacijom, čiji građani takođe bez vize mogu putovati u 118 zemlja.

Od zemalja bivše Jugoslavije u najboljoj poziciji su vlasnici pasoša Slovenije, koja zauzma 11. mjesto i njeni građani bez viza mogu putovati u 182 zemlje, slijedi Hrvatske na 18. mjestu, čiji državljani mogu bez viza otići na 174 svjetske destinacije.

Srbija prema ovoj listi zauzima 38. mjesto i vlasnici ovog pasoša bez viza mogu putovati u 136 zemalja, slijedi Sjeverna Makedonija na 44. mjestu sa 125 destinacija na koje je moguće otputovati bez viza, te Crna Gora na 45. mjestu i 124 destinacije bez viznih ograničenja.

Kad je riječ o evropskim zemljama, na listi najbolje stoje vlasnici pasoša Njemačke i Španije, koji bez viza mogu putovati na 190 destinacija.

Prema ovoj listi državljani zemalja koje bez viza imaju prisup u manje od 40 zemalja su Nepal, Somalija, Jemen, Pakistan, Sirija, Irak i Avganistan.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *