Rusija ne odobrava imenovanje novog visokog predstavnika u BiH /VIDEO/

Rusija ne odobrava pokušaje imenovanja novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini , poručio je bivši ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan Harčenko. Da li je ovim potezom imenovanje novog šefa OHR-a i nasljednika Valentina Incka ponovo vraćeno na početak?

Rusija ne odobrava pokušaje imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, tvrdi ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i navodi da to nije u skladu sa stavom odbora Savjeta za implementaciju mira i planom o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR). Funkcija visokog predstavnika u BiH bila je  važna na početku implementacije Dejtonskog sporazuma, ali  to odavno, kako kažu, pripada istoriji.

Kada je Njemačka prošlog mjeseca zvanično izašla sa kandidatom-Kristijanom Šmitom, vjerovalo se da je to dogovor svih partnera. Ključni igrači, u međuvremenu, potvrdili su da se vode pregovori, ali su negirali da je postignut konačni dogovor.

Iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini su odgovorili da i dalje imaju dosljedan stav koji se tiče ispunjavanja kriterija za prestanak međunarodne supervizije. Vlasti Srpske imaju jasan stav. Vrijeme je da visoki predstavnik ode iz BIH.

Dodatno je situaciju u BiH zakomplikovalo posljednje pismo Valentina Incka upućeno predsjedniku parlamenta Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će ova institucija zauzeti konačan stav o pismu koji joj je uputio visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.

U međuvremenu, Incko u BIH upisuje najduži staž na poziciji visokog predstavnika. Njegov nasljednik, kako tvrde dobro obavješteni izvori , mogao bi biti predmet “diplomatske trgovine” svjetskih sila koje tek sad imaju mnogo otvorenih pitanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *