Rudari u FBiH drugi dan na ulici: Dubioza kolektiv zasvirala na protestima /VIDEO/

Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH dočekali su jutro na otvorenom ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu i poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva. Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić rekao je danas da je ovo trenutak u kojem “ne smiju biti poraženi”. Rudarima su se jutros pridružile supruge, ostali članovi porodica i građani koji se solidarišu s njima i nude im pomoć u vidu hrane, pića te im donose deke kako bi se ugrijali.

Rudari ogrnuti ćebadima i okupljeni oko vatre dočekali su jutro ispred zgrade Vlade FBiH. Na protestima su im se danas pridružili i članovi porodice i građani. Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva. Vlada Federacije BiH je sinoć formirala pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, ali rudari su odbili pregovore.

Nakon što su ih rudari juče pozvali da dođu i podrže ih u njihovoj borbi za ispunjenje ranije predočenih zahtjeva, pred zgradu federalne Vlade danas su došli i članovi popularnog benda Dubioza kolektiv koji su na ovom mjestu održali mini koncert i tako dali podršku rudarima.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika po kojem se visina osnovne plate kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjuje na 570 KM, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH. “Nekoliko zahtjeva sa njihovog spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati, kaže resorni ministar, k0oji je danas ponovo pozvao predstavnike sindikata rudara na pregovore.

Zbog zahtjeva rudara , federalni premijer Fadil Novalić zatražio je danas vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Rudari sedam rudnika koncerna “Elektroprivrede” juče ujutro su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.