Romski mališani zaželjeli bezbrižno djetinjstvo /VIDEO/

Pripadnici romske zajednice u Bijeljini, koja je i najveća u Republici Srpskoj, danas su povodom Svjetskog dana Roma prošetali ulicama grada, noseći transparente na kojima su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju i na potrebu njihove inkluzije u društvu.

Učesnici ove šetnje su ispred Narodne biblioteke “Filip Višnjić” podigli romsku zastavu, a mališani su nosili transparente poput “Prihvati me kao ravnopravnu”, “Imam pravo da se i o meni neko brine”, “Imam pravo na bezbrižno djetinjstvo”, “Ulica nije dom. Želimo djetinjstvo bez eksploatacije”, “Želim miran život bez nasilja”…

Zamjenik Ombudsmana za djecu Jovanka Vuković naglasila je da se ova institucija bavi i problemom romske djece – pitanjem “djece ulice”, odnosno onih mališana koji su radno eksploatisani prosjačenjem.

“Nastojimo, u skladu sa ovlaštenjima, da preduzmemo sve mjere koje su u najboljem interesu djece. Insistiramo na sistemskom rješenju tako što bi se obezbijedilo prihvatilište za djecu ulice, kao i djecu rizika, odnosno bez roditeljskog staranja”, rekla je Vukovićeva i dodala da je formiran tim za izradu elaborata za otvaranje prihvatilišta u gradu.

Vukovićeva je u izjavi novinarima ukazala da je to jedan od mehanizama kojim može da se utiče na smanjenje radne eksploatacije djece.

“Moram da pomenem i prijave koje se tiču obrazovanja djece romske populacije, u smislu da imaju problem u samoinkluziji i jedna od inicijative Ombudsmana na nivou Republike Srpske je u pravcu da u Zakonu o osnovnom obrazovanju, koji je u proceduri, uvede pravo na asistenta na romskom jeziku za djecu, kako bi se lakše integrisala. To se odnosi na djecu predškolskim ustanovama”, rekla je Vukovićeva.

Direktor Udruženja građana “Otaharin” Dragan Joković rekao je da su danas organizovali protestnu šetnju sa transparentima i porukama iz zajednice, koje pokazuju da se problemi Roma gomilaju i da im je teško.

“Romi iz Bijeljine su se angažovali i izrazili svoje probleme i nezadovoljstvo i poručili da je važno uključiti se u rješavanje njihovih problema. Oni se suočavaju sa visokim nivoom siromaštva, niskom stopom zaposlenosti, te se problemi, domino efektom, gomilaju. Imamo jako mnogo djece u radnoj eksploataciji, ugovorene brakove, a sve zbog isključenosti Roma iz života društva”, rekao je Joković.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je romska zajednica u Bijeljini najveća u Republici Srpskoj i naveo da u gradu postoji akcioni plan za inkluziju Roma kada je riječ o stambenom zbrinjavanju.

“Tokom aprila svečano ćemo otvoriti zgradu sa šest stambenih jedinica za šest romskih porodica. Ponosni smo što sa socijalno preduzeće za proizvodnju povrća `Agroplan`. Tu je i akcioni plan za suzbijanje prosjačenja i na tom planu se uvijek može i mora bolje”, rekao je Petrović i najavio veću pažnju uključivanju u proces obrazovanja Roma.

Sabira Hašimović, koja od 2014. godine u “Otaharinu”, rekla je da Romkinje nikako nisu prihvaćene i suočene su sa gomilom problema.

“U Bijeljini imamo oko 230 romskih porodica, a svega osmoro ih radi u nevladinim organizacijama. To dovoljno govori o njihovom neprihvatanju u društvu. Kada je riječ o ugovorenim brakovima, moram napomenuti da to rade roditelji, jer dijete od 14 godina nije sposobno da to samo uradi. Treba raditi na ovom problemu”, rekla je Hašimovićeva.

Rom Jasmin Ramić, koji je proglašen za sportistu godine za 2021, rekao je da i njegov primjer i postignuti uspjesi u sportu pokazuju da sve može da se prebrodi kada se sruše predrasude.

“U planu su mi i još veći sportski rezultati i drago mi je da imamo još dvojicu mladih boksera iz romske populacije, koji imaju perspektivu. Sve u životu se može postići ako imaš volju”, rekao je Ramić.

Međunarodni dan Roma – 8. april, je dan proslave romske kulture, ali praznik koji nosi jasnu poruku da je neophodno da šira društvena zajednica ima svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju i činjenici da je s ciljem prevazilaženja tih problema neophodno unaprijediti njihovu uključenost u svim sferama društva.

Dan je službeno proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije /IRU/, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Londonu 1971. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *