Rodić Vukmir: Sve vakcine daju značajan imunitet /VIDEO/

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je 811 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od tog broja, u Republici Srpskoj 349, u Bijeljini još 25 novih slučajeva zaraze. Tokom protekla 24 sata prijavljeno je osam smrtnih slučajeva u Republici Srpskoj. Istovremeno, Bosna i Hercegovina se sada suočava s problemom propadanja desetina hiljada doza vakcina kao i sa dosta zaraznijim delta sojem.

Narednog mjeseca u Federaciji BiH ističe rok za više od 340.000 doza vakcina protiv korona virus, zvanična je informacija federalnog Zavoda za javno zdravstvo. U Srpskoj je već propalo više od 55.000 vakcina AstraZenece, otkrio je Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković. Njima je rok istekao krajem jula i avgusta i sada se priprema uništavanje. Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da se delta soj širi mnogo brže od prethodnih sojeva i da ima kraći period inkubacije.

Dok gotovo polovina građana u Srbiji nije primila ni prvu dozu vakcine, struka najavljuje da je vrlo moguće da će se morati primiti i četvrta doza vakcine protiv kovida. U Beogradu je, treću dozu vakcine protiv korona virusa primilo oko 4 odsto građana,a danas i  zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

Osam zemalja Evropske unije već je uvelo treću dozu. Njemačka ju je najavila, a u 13 zemalja – među kojima je i Hrvatska, još se vodi rasprava o tome.  Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš poslao je danas poruku antivakserima.

Dok se svuda u svijetu raspravlja da li je moguće uvesti obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa, Njemačka je očigledno riješila da to učini na “mala vrata”.

Njemački “Bild” tvrdi da su se vladajuće partije dogovorile da se poslodavcima u određenim preduzećima i institucijama da mogućnost da pitaju za status vakcinacije, kao i da nekavcinisane ne zapošljavaju. To proizilazi iz dokumenta koji su vladajuće partije uputile Odboru za zdravstvena pitanja, koji će ga iduće nedjelje proslijediti Bundestagu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *