Robiju zamijenili metlom

Društveno koristan rad umjesto “ležanja” iza rešetaka za dvije godine izabralo je 14 osuđenika u Srpskoj, a riječ je o počiniocima lakših krivičnih djela koji su zatvorsku kaznu zaradili zbog izazivanja tuče, saobraćajne nesreće, krađe.

Alternativna mjera pod kojom se podrazumijeva rad u javnom interesu u Srpskoj je zakonski omogućena od 2019. godine, kada je donesen Pravilnik o načinu izvršenja rada, a kojim se definiše da nadležni sud može izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti radom u javnom interesu. U Ministarstvu pravde RS kažu da je realizacija pomenutih sudskih odluka počela u avgustu 2020. godine i do je sada to učinjeno za 14 osuđenika.

– Osuđena lica, kojima je zamijenjena kazna zatvora za rad u javnom interesu, izvršavali su rad u preduzećima “Progres” Doboj, “Regionalna deponija” Zvornik, “Komunalac” Srbac, “Prečistač otpadnih voda” Bileća, zatim “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo, “Gradsko groblje” Banjaluka, te Crveni krst Zvornik i firmi “Zvornik putevi” iz istoimenog grada – naveli su u Ministarstvu pravde.

Dodali su da se, kada je riječ o krivičnim djelima osuđenika koji su kaznu zatvora zamijenili društveno korisnim radom, radilo o lakšim djelima kao što su krađa, zatim teška tjelesna povreda, ugrožavanje javnog saobraćaja i razbojništvo.

U Ministarstvu pravde navode da je svrha obavljanja rada u javom interesu da se osuđeni ne isključe iz društva, već uz pomoć i nadzor zajednice, dobrovoljno, ličnim postupanjem, radom i odnosom prema posljedicama nastalim izvršenjem krivičnog djela, razviju svijest o štetnosti određenih oblika ponašanja i snose odgovornost za posljedice.

– Izuzetno smo zadovoljni angažovanjem i načinom na koji su pravni subjekti, naši partneri u izvršenju rada u javnom interesu, pristupili ovoj vrsti saradnje – navode u Ministarstvu pravde.

Jedan od partnera ministarstva na ovom pitanju je Gradska organizacija Crvenog krsta Zvornik, a njen sekretar Danojka Mićić kaže da su prošle godine imali osuđenika koji je kod njih bio na društveno korisnom radu, navodeći da su iskustva veoma pozitivna.

– Ponašao se primjerno, dolazio redovno, obavljao poslove poput utovara, istovara, čišćenja, sve obaveze koje smo mu zadali uradio je bez pogovora – rekla je Mićićeva i dodala da je riječ o muškarcu srednjih godina koji je na zatvorsku kaznu bio osuđen zbog tuče u kojoj je jednom licu razbio glavu.

Pozitivna iskustva sa osuđenikom imaju i u srbačkom “Komunalcu”.

– U našem preduzeću smo imali jedan slučaj odrađivanja društveno korisnog rada. U pitanju je bio muškarac koji je na kaznu zatvora osuđen zbog saobraćajne nesreće u kojoj je stradao njegov radni kolega. I on sam je imao povrede, ugrađen mu vještački kuk, bio je više nego pristojan, nije pravio probleme. Bio je prezadovoljan što je dobio priliku da radi, a ne da bude iza rešetaka, naročito jer je tada imao bebu – istakao je sekretar pomenutog komunalnog preduzeća Branko Gužvić i dodao da su imali obavezu da osiguraniku plate osiguranje, dok mu za njegov rad nisu bili dužni isplatiti finansijsku nadoknadu.

Saradnja

U Ministarstvu pravde kažu da su u pogledu obavljanja društveno korisnog rada za osuđenike ostvarili saradnju sa oko 50 partnera, mahom javnih preduzeća iz oblasti komunalnih djelatnosti, te opštinskim i gradskim organizacijama Crvenog krsta i manjim brojem javnih ustanova.

– Djelatnosti u okviru kojih se može ostvariti svrha izvršenja krivičnih sankcija i izvršenja rada u javnom interesu su poslovi iz oblasti humanitarnog rada, ekologije, komunalnih poslova, rudarstva, energetike, kao i djelatnosti od opšteg interesa – navode u resornom ministarstvu.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *