Treba li praviti zaokret u načinu plasmana podsticaja ? /VIDEO/

Poljoprivrednici u Srpskoj još uvijek nisu odustali od inicijative da dobiju plavi dizel. Zahtjev su nedavno podnijeli UIO ali su dobili negativan odgovor.

Stalo se sa apelacijom prema Ustavnom sudu, sve zbog aktuelnih dešavanja u zemlji, kaže Vladimir Usorac, ali pojašnjava da apelacija ima osnova.

Mnogo se priča o evropskom novcu koji je namijenjen poljoprivredi. Usorac tvrdi da u BiH samo misle da bi mogli pristupiti Uniji, a u stvari je kako kaže naša zemlja daleko od Evrope, pa tako i sami poljoprivrednici od jakih podsticajnih mjera.

Proizvođači u Hrvatskoj su napominje Usorac dobili subvenciju od 75 odsto za robotizaciju muže, subvencija za ove namjene na domaćem terenu iznosi 30 odsto. Proizvođači u Hrvatskoj su stava da je sistem podsticaja u Srpskoj bolji u odnosu na sistem koji je aktuelan u zemljama EU. Do fondova je kažu veoma teško doći, a i cijene mlijeka u EU su jako niske.

Za ovu godinu Pravilnik o podsticajima u Srpskoj je definisan, kaže resorni ministar ali dodaje da se trenutno vrši analiza sistema podsticaja u RS na čemu aktivno radi Ekspertski tim.

Slušajući sve zahtjeve poljoprivrednih proizvođača, bilo bi nam kaže ministar potrebno oko 198 miliona maraka u agrarnom budžetu da bi svi bili zadovoljni.

Ministarstvo je prema proizvođačima izmirilo sve prošlogodišnje obaveze, dinamika isplate ovogodišnjih podsticaja je dobra, a svakog prvog u mjesecu mljekarima na račune liježe premija. Širom Srpske u toku je realizacija projekata koji će na mnogim područjima riješiti probleme navodnjavanja parcela. Što se Semberije tiče osim u Crnjelovu, sistem, za navodnjvanje biće izgrađen i u Batkoviću.

Tako će sistemi za navodnjavanje biti urađeni i na području Skelana i Draksenića, a već se pripremaju projekti i na Borikama, kao i u Nevesinju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *