Republika Srpska obilježava Dan Republike; Dodik: 9. januar-dan srpskog naroda, slobode i državnosti /VIDEO/

Obilježavanje Dana Republike Srpske počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem održao je službu povodom 29. rođendana Republike. Liturgiji je prisustvovala predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, koja je najavila da će ovaj dan proteći u nešto drugačijem duhu nego prethodnih godina. Službi je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanoviković, kao i brojni i vjernici.

U Palati Republike u Banjaluci danas su dodijeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Ove godine to su zdravstvene ustanove i institucije jer podnijele ogroman teret u borbi protiv virusa korona. Predsjednica Srpske, na prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, odlikovala je Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem,  Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. devet bolnica u Srpskoj među kojim je i bijeljinska bolnica Sveti Vračevi odlikovani su Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem. Dok je medaljom zasluga za narod  odlikovao pedeset pet domova zdravlja.  Ordenom Njegoša prvog reda odlikovan je institut za javno zdravstvo, fond zdravstvenog osiguranja i republička uprava civilne zaštite RS.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je, da danas obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, rođendan Republike Srpske, koja je garancija našeg opstanka i očuvanja naše slobode, tradicije i identiteta.

Proslava 29 rođendana RS je prilagođena epidemiološkoj situaciji, a svečani defile, kako je odlučeno na Organizacionom odboru, pomjeren je za Vidovdan ove godine. 

Okolnosti su izmijenjene, ali poruka ostaje ista – 9. januar je dan kada srpski narod proslavlja svoju državnost, poručio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *