Republika Srpska: 40 odsto prokuženosti stanovništva virusom korona /VIDEO/

U Srpskoj od virusa korona preminule 24 osobe. Izvršeno je testiranje 561 laboratorijskog uzorka, a virus korona potvrđen je kod 83 osobe.

Prema mjestu prebivališta, 34 osobe su iz Banjaluke, 17 iz Bijeljine, šest iz Zvornika. Pacijent O.S. iz Čelinca izvršio je samoubistvo skokom sa petog sprata UKC Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka. Ovo je treći slučaj u poslednjih mjesec dana.

Vakcinacija medijskih radnika, prosvjetnih radnika, te policijskih službenika u Srpskoj trebalo bi da počne nakon što stigne 80.000 “Sinofarmovih” kineskih vakcina,  krajem ove sedmice. Paralelno se  radi i druga faza imunizacije građana Srpske.

U saradnji medicinskih fakulteta Banjaluka i Foča, prva faza serološkog istraživanja u Srpskoj pokazala je da je 40 odsto prokuženosti stanovništva virusom korona, a među faza testiranja pokazala je da je 67 odsto prokuženosti zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U junu slijedi  druga faza serološkog istraživanja u Srpskoj.

 U vakcinalnom centru Doma zdravlja Bijeljina do sada je vakcinisana 3.771 osoba i taj proces se odvija redovno, prema zacrtanom planu. Dom zdravlja trenutno raspolaže vakcinom “astra zeneka”.Do danas je za vakcinaciju prijavljeno oko 10.000 ljudi. Drugom dozom vakcinisano je 2.257 osoba. Do današnjeg dana, kažu u Domu zdravlja, nije bilo prijavljenih neželjenih događaja poslije vakcinacije.

U vrijeme pandemije kod djece se nešto više pojavljuju anksiozni poremećaji, a u posljednje vrijeme i opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) koji je, prije svega, izražen u obliku pretjeranog pranja ruku i slično.

Državljani Bosne i Hercegovine koji putuju u Neum preko granice s Hrvatskom tranzit će biti odobren bez obaveznog negativnog PCR testa ili određivanja samoizolacije, rečeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

U tržnom centru Ušće tokom praznika je pripremljen novi punkt za vakcinaciju, koji će početi sa radom u četvrtak. Oko 200 građana Sjeverne Makedonije u Vranju danas prima drugu dozu vakcine. Epidemiloška situacija je posljednjih nedjelja povoljnija zahvaljujući vakcinaciji, a protekli praznici i okupljanja nose veći rizik od širenja zaraze.

U Crnoj Gori jutros je počela masovna imunizacija stanovništva protiv korona virusa Sinofarm vakcinom,, interesovanje građana je veliko.

Hrvatska: Preminulo 46 lica, 1.396 zaraženo. Slovenija: Četiri lica preminula, 894 zaražena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *