Republički štab zaključio – Ubrzati proces vakcinacije

Republički štab za vanredne situacije donio je danas zaključak o potrebi za ubrzanjem procesa vakcinacije protiv korona virusa u Republici Srpskoj i zadužio sve javne zdravstvene ustanove da svoje kapacitete stave u funkciju procesa imunizacije.

Domovi zdravlja zadužuju se da od 12. jula ove godine organizuju vakcinaciju građana protiv kovida 19 u periodu od 9.00 do 19.00 časova radnim danom, a subotom od 9.00 do 15.00 časova, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Republički štab zadužio je bolnice i Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske da obezbijede minimalno dva tima u sastavu doktor medicine i medicinski tehničar za potrebe vakcinacije u saradnji sa domom zdravlja, gdje nedostaju ljudski resursi.

Zaduženi su Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske da organizuje vakcinaciju radnika u privrednim subjektima u Republici Srpskoj, a Institut za javno zdravstvo da redovno obezbjeđuje, prati i u slučaju potrebe preraspoređuje vakcine i vakcinalni potrošni materijal za potrebe domova zdravlja.

Zadužuje se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, da u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo i Republičkom upravom za inspekcijske poslove formira timove za superviziju procesa vakcinacije.

Jedinice lokalne samouprave se zadužuju da u saradnji sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske obezbijede potrebne ili nedostajuće administrativno-tehničke logističke preduslove za obavljanje procesa vakcinacije.

Republički štab za vanredne situacije zadužuje javne zdravstvene ustanove koje obavljaju vakcinaciju da na dnevnom nivou izvještavaju Institut za javno zdravstvo o evidencijama vakcinacije.

Jedinice lokalne samouprave i domovi zdravlja su zaduženi da u slučaju potrebe organizuju vakcinalne punktove mimo postojećih, kao i mobilne timove za vakcinisanje stanovništva koje ima teži pristup zdravstvenoj ustanovi, radi povećanja dostupnosti vakcinacije.

Domovi zdravlja zaduženi su da uz podršku Instituta za javno zdravstvo vrše kontinuiranu promociju vakcinacije, te da prema svom utvrđenom rasporedu obavještavaju i pozivaju građane na vakcinaciju.

DONESENI ZAKLjUČCI O RASPODJELI VAKCINA PROTIV VIRUSA KORONA

Republički štab za vanredne situacije donio je danas zaključke o raspodjeli vakcina protiv virusa korona proizvođača “Fajzer i Biontek”, “Sinofarm”, komponente jedan “Sputnjik ve”, “Sinovac” iz donacije Malezije i “Astra Zeneka”, donacija Srbije.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o raspodjeli vakcina proizvođača “Fajzer i Biontek” kroz projekat “EU za zdravlje”.

Republički štab je prihvatio Informaciju o raspodjeli vakcina proizvođača “Fajzer i Biontek” kroz projekat “EU za zdravlje” i zadužio je Institut za javno zdravstvo da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Republički štab je donio Zaključak o raspodjeli 50.000 doza vakcine proizvođača “Sinofarm” i upoznao se sa Informacijom o njihovoj raspodjeli.

Štab je donio Zaključak o raspodjeli 25.000 doza, komponente jedan “sputnjik ve” vakcine i upoznao se sa informacijom o njihovoj raspodjeli.

Donesen je i Zaključak o raspodjeli vakcine proizvođača “Sinovac” iz donacije Malezije, a Štab se upoznao i sa Informacijom o njihovoj raspodjeli.

Na sjednici je donesen i Zaključak o raspodjeli 9.990 doza vakcine proizvođača “Astra Zeneka”, donacije Srbije i upoznao se sa Informacijom o raspodjeli.

Republički štab je u svim slučajevima zadužio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izvrši raspodjelu vakcina u skladu sa onim kako je navedeno u informacijama o njihovoj raspodjeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *