Slab odziv učenika za upis na deficitarna zanimanja /VIDEO/

Dosadašnja analiza upisa u srednje škole nije optimistična. Nešto oko 900 učenika pohađaće prve razrede u srednjim školama u semberskoj regiji. Najveće interesovanje budući srednjoškolci su pokazali za tehničku školu u Bijeljini. Odziv učenika za upis deficitarnih zanimanja nije zadovoljavajući, poručeno je nakon sastanka  direktora srednjih škola ove regije. Zaključak je da se lokalna zajednica mora aktivnije uključiti u cijeli proces.

Danas je u Janji u prostorijama Srednje stručne škole održan sastanak direktora Regije Semberija. Analiza stanja upisa u srednje škole pokazala je zabrinjavajuće stanje- mali broj učenika i nezainteresovanost za deficitarna zanimanja.

Na poziv direktora sastanku je prisustvovao i predsjednik gradske skupštine. Bilo je riječi o tome kakva je strategija grada za motivisanje mladih da ostanu na ovim prostorima, te kako na bolji način promovisati deficitarna zanimanja.

U srednjoj školi u Loparama planiran je upis tri nova odjeljenja, međutim neizvjesan je smjer bravar/zavarivač jer do sada upisano samo pola odjeljenja.

Srednja stručna škola u Janji je ove godine planirala upisati pet odjeljenja, odnosno oko 120 učenika. Do sada je upisano oko 60 odsto.

Kuvari i konobari koji su se školovali u srednjoj stručnoj školi u Janji, odmah nakon mature dobili su posao, kaže direktor ove škole. Keramičari takođe odmah po završetku školovanja nađu posao, tesari su dosta traženi u drvoprerađivačkoj industriji, s toga nije jasno zašto djeca nisu zainteresovana za ove smjerove.

Resorno minsitarstvo  na osnovu procjene u određenim lokalnim zajednicama promoviše deficitarna zanimanja. U Semberiji su to tri zanimanja agroproizvođač, keramičar/kamenorezac i tesar. Za učenike koji upisuju prvi razred srednjih škola, a odluče se za deficitarna zanimanja, biće osigurane mjesečne stipendije u iznosu od 100 KM i mjesečni prijevoz za vrijeme trajanja nastavne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.