Republički štab produžio mjere u Srpskoj

Republički štab za vanredne situacije produžio je važeće restriktivne mjere za sprečavanje širenja virusa korona do 21. decembra, te donio zaključak kojim se omogućava besplatno testiranje na virus korona za žrtve nasilja u porodici prilikom smještaja u sigurne kuće.

Nakon što je prihvatio Informaciju o potrebi pružanja usluge testiranja žrtvama nasilja u porodici prilikom smještaja u sigurne kuće na virus korona, Republički štab je zadužio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da licima koja su žrtve nasilja u porodici, prilikom smještaja u sigurne kuće, u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, omogući besplatno testiranje na virus korona.

Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se Institut i nadležni centar za socijalni rad, odnosno služba socijalne zaštite, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici donio je i Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama s ciljem zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa korona, a za realizaciju ovog zaključka zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Republički štab je donio Zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, kojim se, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona na teritoriji Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva, do 21. decembra zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica.

Zabranjuje se i muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, kao i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica /svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode/.

Zaključkom se obavezuju građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku /prekrivena usta, nos i brada/ i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od ove obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, te lica koja obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

U skladu sa ovim zaključkom, građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, osim nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane biće sankcionisano u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ističe se u saopštenju.

Pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima obavezni su da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, te da se pridržavaju uputstava Instituta za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Do 21. decembra ograničava se radno vrijeme od 6.00 do 22.00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost /benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i drugo/, kao i priređivačima igara na sreću /kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i drugo/.

Ovim zaključkom, do 21. decembra od 22.00 do 6.00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje, a takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista dozvoljene su isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od Instituta za sprečavanje pojave i širenja kovid 19 bolesti na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave /bioskopi, pozorišta, muzeji i slično/ dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od Instituta, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su, prema Zaključku, da organizuju svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa.

Takođe su dužni da održavaju rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omoguće rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti, kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja treba da organizuju rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene Zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog virusa korona u Republici Srpskoj primjenjuju se uz ovaj zaključak.

Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije stupa na snagu danom donošenja.

Sjednici je predsjedavao komandant Štaba Radovan Višković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *