Reformom omogućiti učenicima da steknu znanje potrebno za posao /VIDEO/

Obrazovni sistem u proteklom periodu pokazao je spremnost da kvalitetno odgovori na različite izazove, kao što je pandemija virusa korona, koja je donijela velike komplikacije u svim oblastima, ocijenila je ministarka Natalija Trivić. Izjavila je i da je cilj reformskog procesa osnovnog obrazovanja povezivanje tradicionalnog načina učenja i novih tehnologija i da će novi nastavni plan i program biti prilagođen interesovanju učenika i vremenu u kojem žive.

U narednom periodu očekuje se finalna verzija prijedloga novog nastavnog plana i programa za koji je zadužen Republički pedagoški zavod. Cilj nam je da unesemo novine koje će omogućiti da se učenici posvete onome što ih interesuje, odnosno da steknu znanje potrebno za posao kojim će se baviti u budućnosti, a da ih sa druge strane rasteretimo informacija koje će im manje biti potrebne – rekla je resorna ministarka u intervjuu Srni.

Prema njenim riječima, plan je da se u školskoj 2022/23. godini počne sa eksperimentalnim uvođenjem izbornih predmeta u više razrede osnovnih škola, što znači da će u učenici u osmom i devetom razredu imati bazne i izborne predmete za koje će sami da iskažu interesovanje.

Napomenula je da je Ministarstvo prvi put donijelo Pravilnik o standardima kvaliteta udžbenika za osnovnu i srednju školu

Ona je napomenula da sve reforme koje se budu odnosile na promjenu u nastavnom planu i programu ne treba da brinu prosvjetne radnike u smislu gubitka norme, jer će čitav nastavni proces biti koncipiran u interesu učenika i nastavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *