Razvoj gazdinstava u ruralnim područjima; Proizvodnja sira zarca prenosi se s koljena na koljeno /VIDEO/

Majevički brdoviti predjeli bogati pašnjacima, a prošarani zasadima voća, mjesta su gdje se oduvijek napasala stoka. Ono što im je krajolik podario, mogućnosti i znanje koje su imale prenosile su majevičke žene s koljena na koljeno, pa i danas živi i razvija se priča o proizvodnji majevičkog sira zarca.

Duška Mitrović jedna je od 16 žena ovog majevičkog kraja koja je kroz proizvodnju sira po staroj tradicionalnoj recepturi tradiciju pretvorila u posao. Sve je počelo priča prije desetak godina.

S ciljem da bude povećana proizvodnja majevičkog sira zarca, Opština Lopare počela je brendiranje ovog čuvenog sira, a osnovana je i Poljoprivredna zadruga kako bi bili stvoreni bolji uslovi za proizvodnju jer potražnja za zarcem iz dana u dan sve je veća.Duška je posao usavršila, pa u skladu sa raspoloživom sirovinom sedmično proizvede oko 200 sireva.

Proizvod dobijen standardizacijom i zaštitom omogućio je razvoj gazdinstva u ruralnim područjima, dodatni prihod domaćinstvima, ali i stvorio preduslove da se afirmišu potencijali i resursi ovog kraja.

Posao jeste zahtjevan i odgovoran, međutim problema kod plasmana majevičkog sira zarca nema. Zanimljivo je da je u vrijeme praznika kada na Majevicu dolaze ljudi iz dijaspore potražnja za zarcem daleko veća, nego što ove vrijedne žene na svojim imanjima mogu proizvesti.

Da bi proizvodnja sira zarca rasla, trebalo bi krenuti od povećanja broja muznih grla na ovim imanjima, kako bi se obezbijedila i veća količina kvalitetnog mlijeka koje siru zarcu daje autentičan ukus i prepoznatljivi dašak topline doma i sigurnosti i ljepote života na selu.

Kako bi se proizvodnja prepoznatljivog sira zarca otrgla od zaborava i da bi se tradicija dalje prenosila generacijama koje dolaze, veliku podršku majevičkim domaćicama pružila je Opština Lopare.

Mještani ovog kraja kažu da nema proslave bez sira zarca i majevičke rakije. Tehnologija proizvodnje sira je malo drugačija. Za kilogram zarca potrebno je deset litara kvalitetnog mleka. Iako skuplji, i on se brzo i lako proda

Da sir zarac osvaja one koji su ga probali dokazuju nastupi i prezentacije vrijednih žena s Majevice, koje su svoj proizvod predstavljale na brojnim sajamskim manifestacijama.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *