Ratari traže isplatu podsticaja za pšenicu i razgovor sa mlinarima o otkupnoj cijeni /VIDEO/

Teški uslovi za zasnivanje proljetne sjetve koja je na pragu okupili su ovih dana poljoprivrednike u Semberiji. Sa konferencije za medije ukazali su na probleme sa kojima se suočavaju usljed visokih cijena đubriva i goriva i zatražili od ministarstva da prije zasnivanja novog ciklusa proizvodnje isplati ratarima podsticaje za pšenicu, što bi pomoglo u finansiranju nikada skupljeg posla. Jesenju sjetvu su napominju obavili u teškim uslovima i bez osnovnog đubriva.

Obrađujem 330 dunuma zemlje i već sam se zadužio kako bih realizovao proljetnu sjetvu, kaže Duško Rikanović ističući da bi ranija isplate podsticaja proizvođačima olakšala realizaciju sjetve koja će zbog visokih troškova ove godine biti redukovana.

Zatražili su poljoprivrednici okupljeni u Udruženju sela Semberije od resornog ministarstva da organizuje sastanak na kojem će osim proizvođača pšenice prisustvovati i mlinari, kako bi se već sada pregovaralo o cijenama pšenice kako se ne bi desilo da pšenica u jeku žetve bude cijenjena oko 36 pfeninga, dok su s druge strane ratari samo za prihranu te pšenice za đubrivo izdvajali enormno visoka sredstva.

Svi dobro znamo u kakvoj smo situaciji, problem su rješenja jasan je poljoprivrednik Branko Savić. On se bavi proizvodnjom mlijeka i trenutno ima 30 grla, poljoprivreda je kaže u veoma teškom stanju  što zahtjeva širu podršku.

Zbog visokih troškova repromaterijala pred poljoprivrednicima veoma skupa sjetva.

Uskoro će biti obezbjeđene dovoljne količine mineralnog đubriva, rekao je resorni ministar ovih dana.

Savjet ministara BiH donio je ovih dana odluku da se odobre kvote u iznosu od 100.000 tona vještačkog i mineralnog đubriva za uvoz sa tržišta trećih zemalja sa smanjenom carinskom stopom sa pet odsto na nula odsto.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *