Uprkos iskušenjima u proizvodnji Rikanovići uspjevaju održati imanje na čvrstim temeljima /VIDEO/

Samo se radom i hrabrošću može postići ugled među ljudima, prisiliti ih, ne da vas vole, ali svakako da vas cijene i poštuju. Uprkos svim poteškoćama, ipak ima i svijetlih primjera održavanja poljoprivrednog gazdinstva i oranica Semberije. Ovakav svijetao primjer daje nam i Radiša Rikanović, domaćin iz Brodca koji obrađuje preko 820 dunuma zemlje, a uporedo se bavi i stočarstvom.

Domaćin Rikanović naglašava da su do sada mogli da snesu sve posljedice i troškove, ali da će im ove godine pomoć ministarstva biti od izuzetne koristi.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić u ranijim obraćanjima naveo je da se zbog rasta cijene plina povećavaju i cijene mineralnih đubriva, a to je i jedan od glavnih razloga zašto poljoprivrednici odustaju od prihrane, te navode da se u marketima cijene stalno dižu za ljestvicu gore, a njihovi pridodi od mljekarstva ostaju isti.

Kako kaže Radiša, subvencije služe samo da se preživi sezona koja će po prognozama poljoprivrednika biti ubitačna s obzirom na trenutne visoke cijene na tržištu. Oranice pripremane za kukuruz obogaćene su stajskim đubrivom, te se Rikanović nada dobrim prinosima kada je kukuruz u pitanju.

Bez obzira na male podsticaje, ovaj domaćin navodi da je zadovoljan i da je čak skoro registrovao mljekaru koju je nazvao “Mika i Žika” jer se ta imena u porodici Rikanović smjenjuju već decenijama. Ako stanje dozvoli, namjerava i proširenje proizvodnje i obnovu mehanizacije.

Stočni fond ostao je netaknut, ali korona je uspjela da poremeti tokove proizvodnje. Cijena bikova nije bila baš zadovoljavajuća, ali uspijevali su da održe nivo stočarstva koji su godinama njegovali. Rikanović navodi da je oprezno ušao u proizvodnju da se ne bi suočio sa problemom primjene kompletne agrotehnike na parcelama. Značajnu pomoć pružaju mu djeca i kako ističe, bez njihove pomoći, ne bi sustigao sve radove u polju.

Poljoprivrednici već dugo insistiraju na uvođenju mjere plavog dizela, što bi im kako kažu više značilo nego ukidanje akciza na naftne derivate.

Rikanović je zadovoljan kvalitetom zemljišta i hrane koju proizvodi zajedno sa ostalim poljoprivrednicima u najvećoj žitnici Republike Srpske i sa ponosom to ističe.

Poljoprivreda je važan dio identiteta jedne zemlje, a ovaj domaćin iz najvećeg sela u sjeveroistočnom djelu Semberije, brižno i marljivo taj identitet kroz godine i njeguje, te se nada da će svoje znanje i imanje ostaviti djeci u amanet.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *