Stanje strnih žita u oglednim poljima najavljuje rekordnu žetvu u Semberiji /VIDEO/

Na dva ogledna polja strnih žita u Semberiji koja su postavljena u organizaciji ministarstva poljoprivrede i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, stanje usjeva veoma dobro.

Na lokalitetu Novog Sela sjetva 61 sorte pšenice, ječma i tritikalea obavljena je jesenas redukovanom obradom, dok je u ogledu na imanju Lazića u Velinom Selu obavljena sjetva klasičnom obradom zemlje i zaorane su 34 sorte pšenice od 11 hemijskih kuća.

Domaćin Ilija Lazić očekuje da će ove godine kako iz ogleda, tako i sa ostalih njiva iznijeti veću količinu hljebnog žita u odnosu na lane. Prošle godine bilo je kaže oko 650 kilograma po dunumu, ove godine prinosi bi procjenjuje mogli biti i oko 900 kilograma.

Zahvaljujući skladišnim kapacitetima Ilija je i ovog proljeća imao žitarica za prodaju, cijene su na tržištu jake pa je mogao do dobre računice. Ulaganja su kaže velika ali ima i dobiti. Očekuje i da će domaće hljebno zrno ove godine biti u otkupu skuplje.

Poljoprivrednici su se mogli upoznati sa potencijalom novog sortimenta i rezultatima primjenjene agrotehnike, pa kako kažu ovakve su im manifestacije dobar reper za zasnivanje proizvodnog ciklusa na vlastitim imanjima. Na brežuljkastim područjima Semberije bolje kažu poljoprivrednici uspjeva pšenica nego kukuruz.

Milorad Vujević pšenicu uzgaja na pet hektara zemlje, prošle je godine kaže ostvario rekordne prinose. Dobri prinosi strnih žita zahtijevaju i ulaganja u proizvodnju, jasni su semberski ratari, koji su ove godine u kompletan posao uložili više novca.

Uprkos blagoj zimi, pa zatim kišovitom i hladnom proljeću usjev pšenice na semberskim poljima obećava.

Rekordne prinose strnih žita u svojim atarima očekuje i Radiša Rikanović. Procjenjuje da će ovoga ljeta biti rekordni. Vremenske prilike su priča njegovim usjevima išle na ruku.

Iako je rano za prognoze, na onim parcelama gdje su poljoprivrednici u trci sa vremenskim prilikama uspjeli da primjene sve što zahtijevaju njive pod strnim žitima, nagovještavaju da će u ovogodišnjoj žetvi u Semberiji pšenica dati nadprosječno dobar prinos.

O otkupnim cijenama sada je rano govoriti, ipak očekuje se drugačiji odnos mlinara i poljoprivrednika. Ovi drugi su znanje, iskustvo i sredstva uložili u proizvodnju kako bi dostigli kvalitet hljebnog zrna, koji pokazalo se i do sada bolje prodaje pšenicu.

Na dva ogledna polja pod strnim žitima predstavljeno je oko 80 odsto novog sortimenta, koji bi se već od iduće godine mogao naći u atarima semberskih domaćina.

Uz vrijedan rad, dobar plasman, te podršku resornog minustarstva imali su poljoprivrednici ove godine prostora i za investicije u proizvodnju.

Na Danu polja strnih žita koji je organizovan u skladu sa epidemiološkim mjerama, sjemenske kuće su predstavile svoj sortiment, hemijske kompanije svoja sredstva koja su u ogledima dokazivala svoju efektivnost, a sreli su se na ovom mjestu i otkupljivači žitarica, te mlinari, pa je bilo riječi i o aktuelnom stanju na tržištu pšenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *