Rastu potrebe za obradivom zemljom, a cijene zakupa sve skuplje /VIDEO/

Problem već godinama unazad predstavljaju u Semberiji usitnjeni posjedi. Bez koncesija ili raspoloživih vlastitih oranica, primorani su ratari da zemlju uzimau pod zakup. A “arenda” kako kažu iz godine u godinu sve skuplja.

Prije nekoliko godina moglo se do zakupa zemlje po nižim cijenama, danas kaže nam Petar Dragojlović ima i onih koji svoju plodnu oranicu po dunumu cijene i 100 KM. Ono što je sigurno, svaki raspoloživi pedalj se u ovom kraju Srpske obrađuje.

Oni koji drže stoku na farmama prinuđeni su da za cijene zakupa te kvalitet zemljišta i ne pitaju jer im je zemlja prijeko potrebna.

Proizvođači prvu zaradu koja dođe nakon žetve usmjeravaju kako bi namirili troškove zakupa.

Požnjeo je Petar kaže zavidan rod pšenice, sa 100 dunuma skinuo je oko sedam ipo vagona kvalitetnog hljebnog zrna sa hektolitrom 83. Izvijesno je da kukuruza ove jeseni neće biti kao što je to bilo prošle godine.

Silaža je jedna od osnovnih komponenti u ishrani stoke koju farmeri obezbjeđuju iz proizvodnih atara. I dok se prati stanje kukuruza, proizvodnja u štalama ne stoji. Petar kaže da ovog ljeta ne bilježi pad proizvodnje mlijeka, a i kvalitet se dobro drži.

Dnevno sa ove farme otkupljivaču bude isporučeno oko 300 litara mlijeka. Redova isplata premija za mlijeko dala je ovoj proizvodnji dodatnu sigurnost a proizvođačima razlog više da razmišljaju i o povećanju broja muznih grla.

Kako bi olakšali pripremu zemljišta za sjetvu Dragojlovići su nedavno nabavili i podrivač. Značajno će kaže Petar povećati učinak ali i kvalitet obavljenog posla jer strnjike nakon žetve strnih žita obavezno zaoravaju.

Iskustvo je ovog poljoprivrednika poučilo da u ovom poslu računicu ne treba svoditi na papir. Onaj ko je kaže Petar uzeo olovku u ruke i počeo računati, zapitaće se sigurno 2vrijedi li raditi”.

Dok se vijedno radi na imanjima semberskih domaćina budućnosti ima. U poljoprivredi i na selu gotovo da predaha nema, naročito na onim gazdinstvima gdje je kompletan posao skoncentrisan oko proizvodnje mlijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *