Rastu cijene žitarica na berzama, kakvo je stanje domaće proizvodnje? /VIDEO/

Prosječna cijena kukuruza na novosadskoj Produktnoj berzi ove sedmice bila je za 5,6 odsto veća u odnosu na prošlosedmičnu, na šta je uticala situacija u Ukrajini, saopšteno je iz novosadske Produktne berze.

Kada je u pitanju pšenica, ovu sedmicu na Berzi obilježio je prvi terminski ugovor za pšenicu ovogodišnjeg roda na paritetu franko-utovareno, po jedinstvenoj cijeni od 0,24 evra, po kilogramu bez PDV-a. Berzanski brokeri ocjenjuju da je u ovom trenutku teško predvidjeti buduće tokove berzanskih tržišta zbog posljedica situacije u Ukrajini, te je suspendovan crnomorski izvoz što je dovelo do rasta cijena žitarica.

Bosna i Hercegovina iz vlastite proizvodnje pšenice zadovoljava oko 30 odsto svojih potreba, ostalo uvozi, pa je evidentno da će aktuelna kriza uticati na domaće tržište.

S obzirom na kompletno stanje cijena repromaterijala, jasno je da je prognoze o rezultatima u žetvi rano iznositi. Poljoprivrednici vođeni iskustvom ipak se pribojavaju da će požnjeti znatno manje roda. I domaća proizvodnja mesa godinama opterećena uvozom gube kažu proizvođači bitku za konkurentnost na svom terenu.

Zbog otvorenog tržišta snabdijevanja mesa na prostoru BiH uništena je kompletna domaća stočarska proizvodnja koja ne može da služi za neke tekuće rezerve ili rezerve u kontinuitetu, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ističe da treba hitno uvesti zaštitne mjere kako bi se sačuvala domaća proizvodnja.

Svjetske cijene hrane lebde na najvišem nivou u posljednjoj deceniji, vođene snažnom potražnjom za pšenicom i mlječnim proizvodima, te cijenama goriva. Poljoprivredni proizvođači u BiH već godinama traže uvođenje plavog dizela kao vida podrške i pomoći poljoprivredi, ali njihovi zahtjevi još nisu ispunjeni. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi u kojoj poljoprivrednici nemaju ovu pogodnost, a od kako cijene goriva gotovo svakodnevno rastu i poljoprivrednici su sve glasniji u svojim zahtjevima.

Podsjetimo, Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske zatražilo je, početkom februara, održavanje posebne tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj bi se razmatralo uvođenje plavog dizela.

U svim sektorima proizvodnje je teško napominje Usorac ali ističe da u sektoru stočarstva stanje nije dobro.

S obzirom na stanje na tržištu žitarica, te cijene energenata, jasno je da će i cijene hljeba i pekarskih proizvoda na domaćem terenu morati ići gore. Dobri poznavaoci prilika se pribojavaju da će biti teško uhvatiti trend pada cijena koje su u prethodnom periodu otišle gore u prosjeku za 10 do 20 odsto.

Ima li razloga za zabrinutost da će nam nedostajati sirovine u sektoru pekarstva.

Vlada Srpske je prije desetak dana usvojila paket mjera pomoći poljoprivrednicima za šta se izdvaja dodatnih 10 miliona maraka. Ovo su tek početne mjere rekao je Milorad Dodik i dodao da se traži model kako bi se obezbijedila kvalitetna sjemena za svakog ko želi da na svom imanju i okućnici posije poljoprivredne proizvode. Najavio je da će narednih dana biti riječi o ovoj temi. U susjednoj Srbiji su izjavio je ovih dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uradili sve da obezbede svoju zemlju hranom i energentima.

Na tradicionalnim mjestima ponude i potražnje – pijacama u Srbiji poskupilo je voće i povrće, pa su tako krompir, crni luk i kupus poskupjeli za nešto više od 20 odsto. Na bijeljinskom kvantašu karton kupusa košta od 20 do 25 maraka, a vreća od 5 do 6 KM. Vreća krompira je 5 maraka, prasa košta 8 maraka, mladi luk četiri, dok je karton špinata 25 maraka. Na cijeni je i zelena salata koja se po kartonu kreće od 10 do 14 maraka.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *